El Periódico - Català

Koeman íntim Gol per a la història

- EDWIN WINKELS

Ronald Koeman va acceptar que una càmera d’una productora holandesa el seguís des del primer dia que arrenqués la seva aventura com a entrenador del Barça. Sis mesos després, s’estrena a Holanda el documental ‘Força Koeman’, un revelador i íntim testimoni sobre el seu profund amor pel club.

L’últim dia d'agost del 2020, dues setmanes després de firmar el seu contracte, Ronald Koeman es dirigeix des del seu pis a Pedralbes amb cotxe a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per al seu primer entrenamen­t com a nou tècnic del Barcelona. No hi haurà gairebé ningú del primer equip, encara de vacances després de la humiliació soferta davant el Bayern de Munic. «Però ja hi ha els jugadors que tornen d'una cessió, els joves i els nous fitxatges», diu Koeman al seu acompanyan­t. «N'hi ha un, es diu Pedri, fitxat al Las Palmas, no el conec, però diuen... Ha de ser el nou Laudrup, el nou Iniesta, però no el conec. Ja veurem. És el talent més gran de tot Espanya».

La càmera i el micròfon semblen no estar presents. Però són allà des del primer moment, des del matí del dimarts 18 d'agost en què Koeman puja a Amsterdam a l'avió privat que el portarà en un parell d'hores cap al seu somni blaugrana. El tècnic holandès va accedir a la proposta de la productora Captains, la cadena Videoland i de Wasserman, l'agència del seu representa­nt, Rob Jansen, per viure de prop els seus primers mesos al Barça. Va acceptar la càmera no només a l'avió i al cotxe, sinó també a casa seva, en un dinar amb la cúpula del club i en reunions i celebracio­ns familiars, com els 35 anys de matrimoni amb la seva dona, Bartina. «Sempre m'han agradat reportatge­s i documental­s d'aquest tipus, una història des de dins. I per la meva feina estic acostumat a les càmeres. Per descomptat, no em comportaré de manera diferent de com soc», explica Koeman sobre la seva decisió d'obrir les seves portes i, a més, en llargues entreviste­s, sincerar-se sobre aquesta feina, les seves ambicions i vivències, i sobre la família i el profund amor que tots senten per Barcelona, el club i la ciutat, on dos dels seus tres fills van néixer a principis dels anys 90. Quan el matí després del 8-2 davant el Bayern Koeman s'acomiada de Josep Maria Bartomeu, que ha vingut a casa seva per veure si vol deixar la pletòrica selecció holandesa per ferse càrrec d'un Barça en ruïnes,

Bartina recorda: «En el moment en què el president va marxar, ens mirem, i vaig dir: ¡Sí!». I Ronald: «Ara ja no pensava dir que `no' al Barça. Si deixava escapar aquella oportunita­t, ja no n'hi hauria cap altra».

Aquest pis a Pedralbes l'havien adquirit just el mateix any; volien venir més sovint a Barcelona, i a l'agost l'acabaven de reformar i decorar. «Estic segur que hi ha coses que passen perquè són dirigides des de dalt», diu Koeman, mirant al cel. «Quan uns dies després estava viatjant de nou a Barcelona, em

Bartina Koeman DONA DEL TÈCNIC DEL BARÇA «No es cansa mai, només treballa. Jo li dic: ‘Disfruta una mica de la vida’, però de moment no hi ha manera»

Tim Koeman

FILL DE L’ENTRENADOR

«Per al meu pare, el Barça és com un nadó que vol cuidar el millor possible»

vaig dir: `Vaig camí del que sempre he volgut'».

El seu amor pel Barça és perpetu des d'aquell dia de maig del 92, a Wembley, un gol per a la història que, per descomptat, figura també al documental titulat Força Koeman, en el qual a més parlen d'ell jugadors com Frenkie de Jong i Memphis Depay, els seus ajudants Henrik Larsson i Alfred Schreuder i, per descomptat, Bartina i els seus fills Debby, Tim i Ronald júnior. Koeman: «En tota la meva carrera, la meva família s'ha mantingut en un segon pla, però ja tenen edat els fills ara, i es veu molt bé que estem molt units».

Tim, que complirà aquest any els 30, acompanya molts dies el seu pare en aquesta aventura. El porta amb cotxe al Camp Nou el dia del clàssic i després del partit el va a buscar, amb la càmera present. A causa de la Covid, l'equip de televisió no ha pogut gravar dins del camp els dies de partit. «Però ni ha fet falta –diu el productor Jop Goslinga– perquè en realitat és ara més especial, es veu com Ronald viu el futbol en un àmbit més privat». O com el viu la seva família. Bartina amb prou feines vol veure partits per televisió, perquè es posa molt nerviosa. I a Tim se'l

veu patint molt davant el televisor a casa el dia del clàssic, increpant l'àrbitre quan aquest li xiula un penal a favor de Sergio Ramos.

«Per al meu pare, el Barça és com un nadó que vol cuidar el millor possible», diu Tim. Bartina: «No es cansa mai, només treballa. Jo li dic: `Disfruta una mica de la ciutat, de la vida', però de moment no hi ha manera. Ni tan sols esmorza, se'n va directe al club». I el mateix Ronald: «El meu amor per aquest club és tan gran que faig tot el possible perquè tot surti bé. El futur dirà si n'he sigut capaç. És, sens dubte, la feina amb més pressió que he tingut a la meva vida».

Sap que aquell gol de Wembley li ha obert les portes del Barça ara com a tècnic. «És increïble el que va significar allò, per a mi, per al club, per als catalans. Encara ara em trobo gent que em parlen d'aquell dia, fins i tot un senyor va treure de la seva cartera l'entrada de Wembley que porta cada dia a sobre». Però afegeix l'holandès que és conscient que d'aquesta glòria passada no pot viure. «Aquest record no evita les crítiques quan les coses surten malament ara».

Es queixa que l'equip ha tingut mala sort o errors individual­s en alguns partits, que les lesions s'han acarnissat amb la plantilla, que el calendari de gener va ser una bogeria i que l'equip necessita reforços. Però mentrestan­t, continua treballant en el dia a dia.

Una feina que va començar el mateix dia d'aterrar a Barcelona, a l'agost. Abans de la presentaci­ó, Koeman i el seu representa­nt dinen al restaurant La Venta, al Tibidabo, amb la cúpula major del club blaugrana. La càmera també és allà. El tema de conversa és Leo Messi, que en aquell moment encara no ha expressat el seu desig de deixar el Barça.

Koeman explica les seves intencions a Bartomeu i al secretari tècnic, Ramon Planes: «Vull continuar amb Messi, vull que es quedi, com el millor del món que és. Però ha de saber que hi haurà canvis, tot i que encara no diré noms. Donarem oportunita­ts a jugadors joves. Ell ha de decidir si vol seguir amb les nostres idees. Si no, amb tot el respecte, però ell ha de dir si segueix o no».

Mig any després, pocs dies abans de l'estrena del documental, el pròxim dimecres a la cadena Videoland, Ronald Koeman es mostra eufòric amb el millor jugador del món, amb tenir-lo a l'equip, somrient i motivat. «Messi és un gegant, sort que el tenim. El dia del Betis, diumenge passat, es veia molt bé la diferència. Quan ell entra, el nostre equip es transforma, els seus companys s'agafen a ell, i, en canvi, al rival li entra por».

«El meu amor per aquest club

és tan gran que faig el possible perquè tot surti bé», afirma

«N’hi ha un, es

diu Pedri, no el conec, però asseguren que és el nou Laudrup», diu el primer dia

 ??  ?? Koeman dona la mà a Bartina, celebrant 35 anys de casats, davant la seva família.
Koeman dona la mà a Bartina, celebrant 35 anys de casats, davant la seva família.
 ?? VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. ?? L’entrenador del Barça, durant la gravació a Esplugues de Llobregat.
VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. L’entrenador del Barça, durant la gravació a Esplugues de Llobregat.
 ?? VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. ??
VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN.
 ??  ?? Koeman observa la ciutat de Barcelona amb un dels seus fills.
Koeman observa la ciutat de Barcelona amb un dels seus fills.
 ?? VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. ?? Koeman i Rob Jansen, el seu representa­nt, en un vol privat cap a Barcelona.
VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. Koeman i Rob Jansen, el seu representa­nt, en un vol privat cap a Barcelona.
 ?? VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN. ??
VIDEOLAND / CAPTAINS / JORIS VAN ALPHEN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain