El Periódico - Català

Campanya sobre campanya

ABANS DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT, quatre caps de partits catalans analitzen la carrera al Camp Nou UNANIMITAT A ASSENYALAR LA LONA DE LAPORTA AL COSTAT DEL BERNABÉU com el gol dels comicis H

- ROGER PASCUAL

La campanya electoral catalana s'ha acabat mentre segueix la carrera al Camp Nou, que, amb l'ajornament, ha passat d'esprint a marató. Directors de campanya de diferents partits analitzen els missatges electorals dels candidats blaugranes.

Hi ha unanimitat a assenyalar quin ha sigut, fins ara, el millor gol dels comicis culers. «La pancarta de Joan Laporta al costat del Santiago Bernabéu va aconseguir un gran impacte, la notorietat que va tenir compensa totalment la inversió», analitza David Font, responsabl­e electoral del PDECat. «Per als que ens dediquem a aquest negoci és la jugada perfecta», exclama Sergi Sabrià, que ha dirigit vuit campanyes d'ERC. «Una mostra d’autoestima que en 10 minuts s’ha viralitzat, que t’arriba per mil llocs amb mil imatges. Ho té tot. El que s’intenta amb una acció i surt tot alhora». «És el cop publicitar­i de la campanya», hi coincideix David Cid, que ha codirigit les campanyes dels comuns des del 2015. «És buscar girs de campanya fent coses diferents per fer-te un espai amb una acció comunicati­va, com intentem de vegades des dels comuns amb apostes com el rap de

Fem possible l’impossible». A Carlos Cuadrado, al capdavant de l'equip electoral de Cs, li recorda la lona que van posar amb Albert Rivera a l'estació d'Atocha de Madrid. «Es tracta de ser innovadors i fer arribar el missatge als votants».

Marcador i estil de joc

Més enllà del gol inicial de Laporta, creuen que cadascun dels candidats ha apostat per un estil de joc diferent, adaptat a les seves circumstàn­cies: Laporta busca aguantar el resultat, Víctor Font ha començat a arriscar per remuntar un partit que semblava guanyat abans de la irrupció de l'expresiden­t i Toni Freixa, després de colar-se en el play-off final, intenta donar la sorpresa atacant des de l'espai nunyista que els rivals li han deixat lliure.

«Freixa arrisca perquè, en unes eleccions, quan veus que no hi entres prens aquests riscos per intentar col·locar-te en una cursa que clarament sembla cosa de dos. Nosaltres vam fer això en unes espanyoles en què ens estava costant entrar i vam portar Joan Tardà al Círculo Ecuestre i ens va donar un bon resultat, vam quedar segons darrere els comuns», comenta el republicà Sabrià. Cid considera que la imatge de Freixa és la més diferent. «Projecta una imatge més conservado­ra, més antiga, és l’únic que aposta per la foto en blanc i negre, que no és un detall menor. Busca el soci més gran, encarnar el vot anti-Laporta, buscant sempre la diferència amb els altres dos», apunta l'estrateg d'En Comú Podem.

Barça i independen­tisme

L'exportaveu de Sandro Rosell és l'únic que marca distàncies amb l'independen­tisme i demana que la política no entri al Camp Nou, una cosa que Cuadrado considera un encert. «No sé si l’opció de Freixa de demanar que no es barregi la política al Barça li donarà vots o no, però crec que és el correcte. Crec que es fiquen massa en política, que s’haurien de centrar més en l’esport i no parlar de coses d’independèn­cia i tal. Cadascú pot posar a casa seva la bandera que vulgui, però quan vas al futbol totes les altres coses fora de l’esport sobren», reflexiona des de Cs.

El favorit abans que Laporta fes el pas era un Font que Sabrià veu amb «el peu canviat». «Venia a guanyar i ara ha de remuntar. No li he vist cintura. En un Barça amb menys crisi tindria més possibilit­ats que en la situació actual». Un diagnòstic en el qual coincideix Cid: «La campanya de Font estava ben plantejada, amb el lema de Sí

al futur per trencar amb el passat. Ha comès alguns errors, no sé si perquè no calculava que Laporta hi entraria. Li han fet mal els desmarcatg­es d’alguns jugadors i exjugadors i les paraules de Jordi Cruyff dient que el seu pare hauria votat Laporta». La campanya de l'expresiden­t és per Sabrià «la més extremada i la més encertada», mentre que Cid destaca que «busca no cometre errors. Intenta amagar molt el personatge, i no ensenyar el Laporta de Luz de Gas sinó el de Guardiola, UNICEF i el que va expulsar els Boixos».H

David Font PDECAT «La notorietat de la pancarta de Laporta a Madrid compensa totalment la inversió»

Laporta busca aguantar el resultat, Font arrisca per remuntar i Freixa ataca des de la banda lliure nunyista

Sergi Sabrià ERC «A Font se’l veu amb el peu canviat. Venia a guanyar i ara ha de remuntar. No li he vist cintura»

Carlos Cuadrado Cs «No sé si l’opció de Freixa de demanar no barrejar política i Barça li donarà vots, però és la correcta»

David Cid ECP «Laporta busca no cometre errors electorals i intenta amagar molt el personatge»

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / MARTA PÉREZ / EFE / JAVI FERRÁNDIZ ?? Toni Freixa.
ENRIC FONTCUBERT­A / MARTA PÉREZ / EFE / JAVI FERRÁNDIZ Toni Freixa.
 ??  ?? Víctor Font.
Víctor Font.
 ??  ?? Joan Laporta.
Joan Laporta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain