El Periódico - Català

Una Lliga amb el segell de la Covid

Almenys una quarta part dels jugadors i els entrenador­s de Primera han patit la malaltia des de l’inici de la pandèmia fa un any

- RAÚL PANIAGUA

Un any després del començamen­t del malson, el coronaviru­s s'ha convertit en un company de viatge habitual a la Lliga. A les clàssiques gastroente­ritis, esquinços, contractur­es i altres lesions musculars, s'ha afegit la Covid com un element clàssic dels comunicats mèdics. Un recompte portat a terme per EL PERIÓDICO conclou que el 26% dels jugadors i el 30% dels tècnics del torneig han passat la malaltia, una xifra elevada si es compara amb les dades de la població en general. Segons l'informe del Ministeri de Sanitat de desembre, la prevalença global (percentatg­e de persones en la població amb anticossos) se situa en un 9,9% a Espanya.

El resum numèric és contundent: 119 jugadors i 6 entrenador­s de la Lliga han patit el coronaviru­s des del començamen­t de la pandèmia. A aquestes xifres s'inclouen només els casos anunciats oficialmen­t pels clubs o bé pels futboliste­s a les seves xarxes socials. Per tant, la quantitat segurament serà més elevada, ja que diversos casos s'hauran silenciat. Tampoc s'inclouen alguns positius que potser va haver durant els tres mesos que va estar detinguda la Lliga passada.

«Jo crec que els clubs ho estan portant bastant bé. S'ha fet una feina excel·lent de conscienci­ació del jugador, no només en els entrenamen­ts i l'activitat esportiva, sinó també en els seus hàbits fora del futbol. Al principi vèiem la Covid com una cosa molt llunyana, com alguna cosa de la tele o les pel·lícules; ara tots la veiem com una cosa que tenim aquí», afirma Sergio Domínguez, expreparad­or físic del Sevilla.

/

GARAY, EL PRIMER Experiènci­a en la pandèmia i en quarantene­s no li falta a Domínguez, que va viure l'inici del drama amb el Wuhan. «Mai vam tenir cap positiu. Les cures eren màximes», diu l'especialis­ta, que ara treballa a l'Eivissa de Segona B.

Tenint en compte que les plantilles compten amb una mitjana de 23 jugadors, aquests 119 casos suposen una quarta part dels futboliste­s. La llista la va inaugurar Ezequiel Garay el 15 de març, un dia després de decretar-se l'estat d'alarma. El central argentí, ara sense equip, va anunciar a les seves xarxes que havia contret el virus. Minuts després, el València va comunicar un total de cinc casos que es van anar destapant a poc a poc amb Gayà, Mangala, el delegat Paco Camarasa

i el metge Juan Aliaga.

El club de Mestalla va ser el més afectat en aquells inicis de la pandèmia, que també va tenir especial repercussi­ó en un Espanyol que va prolongar la seva mala sort en la classifica­ció amb una desena de casos confirmats per Abelardo a l'abril. «El primer rival del futbol és el coronaviru­s. Això és una crisi mundial de persones, no és una crisi mundial de càrrecs o profession­s. Vam viure 25 dies difícils en què tots els jugadors sabien que hi havia companys que estaven malament, amb familiars molt greus», va reflexiona­r al maig Rufete, el director esportiu periquito.

L'Atlètic va disputar l'últim partit amb presència d'un club espanyol abans de l'aturada. El líder actual de la Lliga va eliminar el Liverpool a Anfield l'11 de març. Un any després, l'equip blanc-i-vermell també comanda el llistat d'afectats per Covid. Lodi va obrir la llista, seguit per Correa i Vrsaljko, que es van perdre la Champions de Lisboa. En la nova temporada s'hi van afegir múltiples jugadors, entre ells Luis Suárez i Joao Félix, un dels últims en caure, juntament amb Lemar i Herrera. El Cholo Simeone també figura en una llista amb 17 casos.

Per darrere l'equip matalasser, se situen el Betis (11 casos) i el València (10). El següent a la classifica­ció és el Granada, que suma nou jugadors contagiats i

L’Atlètic, amb un total de 17 casos, inclòs Simeone, també comanda la classifica­ció del coronaviru­s

el tècnic Diego Martínez. L'equip nassarita va protagonit­zar el partit més polèmic de la pandèmia el 8 de novembre. Va haver de viatjar a Anoeta (2-0) amb només set futboliste­s del primer equip, aquells que ja eren immunes, i un únic porter, a més del juvenil. La Lliga no va voler ajornar el duel. «M'hauria agradat competir en igualtat de condicions. Nosaltres tindrem 37 partits per aconseguir el nostre objectiu en lloc de 38 com la resta», va apuntar el preparador dels granadins.

En el Barça cinc jugadors van passar per la quarantena de la Covid: Matheus, Todibo (ara al Niça), Umtiti, Sergi Roberto i Pjanic, que ja va arribar malalt a Barcelona a l'agost. Dos membres del cos tècnic també van tenir la malaltia al gener. Al Madrid, a més de Zidane, hi va haver sis jugadors contagiats, amb Hazard com a cas destacat.

/

AJUDA PSICOLÒGIC­A El llistat de clubs amb menys positius el tanquen l'Eibar i l'Elx, l'únic que no ha tingut cap futbolista amb Covid, almenys oficialmen­t. Sí que hi va haver un brot a les oficines i el tècnic Almirón va passar la malaltia a finals del 2020.

El protocol actual de la Lliga compta amb tests d'antígens ràpids tres o quatre dies per setmana. Quan apareix un positiu es fa un PCR per confirmar la situació. «La Covid és un enemic social que ens està fent molt mal. En el futbol som uns privilegia­ts pels controls que tenim. És dur i dolorós, però s'hi ha de conviure. Els jugadors et truquen constantme­nt. S'ha de fer molta pedagogia i ajudar-los psicològic­ament», afirma Fernando Sarasa, cap dels serveis mèdics de l'Osca.

El temps mitjà de baixa dels futboliste­s ronda els 14 dies, tot i que alguns van trigar gairebé un mes a donar negatiu, com Sergi Rorberto (Barça), Manu García (Alabès), Loren (Betis) i Eteki (Granada). Tampoc han faltat seqüeles en positius com Yuri, que va patir vertígens durant diverses setmanes després de passar la Covid, i Diego Costa, que va tenir una trombosi venosa propiciada pel virus.

Sergio Domínguez PREPARADOR FÍSIC «Al principi vèiem la Covid com una cosa molt llunyana o de les pel·lícules; ara la veiem com una cosa que tenim aquí»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain