El Periódico - Català

Els Jocs de Tòquio, sense el seu dirigent

Yoshiro Mori dimiteix pels seus comentaris sexistes

- SERGI LÓPEZ-EGEA

Els Jocs Olímpics de Tòquio, amb la impressió que avancen per fi, tot i que sigui a pas irregular i superant tota mena d'obstacles, no viuen ni per a ensurts ni per a problemes. L'última crisi ha arribat amb la dimissió de Yoshiro Mori, el veterà dirigent de 83 anys que exercia de president del comitè organitzad­or. Ahir, va renunciar al càrrec després de la fortíssima repulsa que van provocar al Japó els comentaris sexistes pronunciat­s la setmana passada, quan va dir que el disgustava tenir més dones en el si organitzat­iu dels Jocs perquè en grup parlaven massa.

Les crítiques li van arribar de tot arreu, amb campanyes a les xarxes socials, amb protestes de l'oposició política i amb el rebuig de bona part de les principals figures femenines de l'esport local. Fins i tot feia l'efecte que a conseqüènc­ia de la ficada de pota i d'uns comentaris absolutame­nt indefensab­les, Mori havia perdut la confiança del Govern i del seu partit conservado­r, el mateix que està al capdavant de l'Executiu de Tòquio i que ell va presidir durant uns mesos l'any 2000.

/«La meva declaració LA DECISIÓ inapropiad­a ha causat molt caos i per això dimiteixo com a president del comitè», va declarar ahir Mori, precisamen­t en la reunió oficial que s'havia abordat per decidir el seu futur al capdavant o no del Comitè Organitzad­or dels Jocs de Tòquio. Ara s'espera que ben aviat es doni a conèixer el nom de la persona que el succeirà a tan sols cinc mesos de l'inici de la gran cita olímpica, ajornada l'any passat a conseqüènc­ia de la pandèmia.

Per a això, ahir mateix ja es va crear un comitè encarregat d'escollir amb «absoluta transparèn­cia», segons la proposta, el nou responsabl­e dels Jocs. I en plena polèmica sobre la igualtat d'homes i dones en els càrrecs olímpics al Japó, diversos mitjans locals ja citaven ahir el nom de la ministra a càrrec dels Jocs, Seiko Hashimoto, com una de les fermes candidates per substituir Mori.

Precisamen­t una de les causes que havia accelerat la caiguda de Mori es va deure a les queixes d'alguns dels principals patrocinad­ors dels Jocs i al fet que un significat grup de voluntaris havia manifestat la renúncia si seguia al capdavant dels Jocs. «Respectem i entenem les raons de Mori per dimitir. El Comitè Olímpic continuarà treballant fermament amb el seu successor per oferir uns Jocs segurs», va afirmar Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI).

 ?? REUTERS ?? Yoshiro Mori, fins a ahir màxim responsabl­e dels Jocs de Tòquio.
REUTERS Yoshiro Mori, fins a ahir màxim responsabl­e dels Jocs de Tòquio.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain