El Periódico - Català

Salut recorrerà als treballado­rs de les mútues perquè puguin vacunar

Salut preveu que la immunitzac­ió massiva comenci al juny, però dependrà de si les farmacèuti­ques compleixen els terminis d’entrega.

- EL PERIÓDICO

Catalunya posarà a vacunar el personal de les mútues, una cosa que ja van oferir la setmana passada algunes empreses a les administra­cions. Així ho va explicar ahir el secretari general de la Conselleri­a de Salut, Marc Ramentol, que calcula que la vacunació massiva contra la Covid-19 podria començar «cap a finals del segon trimestre». Malgrat això, Ramentol va insistir que dependrà de si es compleix o no l’entrega de fàrmacs.

L’escassetat de vacunes a causa de la producció i els retards en les entregues de les farmacèuti­ques són els principals problemes a què s’estan enfrontant els diferents països. Aquest incomplime­nt dels compromiso­s obliga a adaptar els calendaris vacunals.

A l’altre costat de la balança, al procés d’immunitzac­ió contra el virus hi ajuda l’autoritzac­ió de cada vegada més fàrmacs. En declaracio­ns a RAC-1, Ramentol va afirmar que, si es compleix l’aprovació de la vacuna de Janssen a mitjans del mes de de març i l’inici d’entregues a l’abril, «l’afluència de vacunes serà molt més àmplia».

Quan arribin més fàrmacs, Catalunya habilitarà grans espais per immunitzar amb més agilitat. Salut va anunciar la setmana passada que mobilitzar­à més de 600 espais polivalent­s per vacunar contra la Covid-19, com ara casals de gent gran, centres cívics i equipament­s culturals. A més a més, l’estratègia nacional de vacunació catalana contempla també immunitzar en altres grans espais, com ara museus.

Ahir Ramentol va incloure en aquest últim grup els campus universita­ris i va tornar a defensar l’ús de grans espais per immunitzar. El secretari general de Salut va defensar, a més, que pugui vacunar també el personal no relacionat amb la sanitat pública, com per exemple el dels serveis de prevenció de riscos laborals i el de les mútues d’accidents.

Només la indústria alimentàri­a podria vacunar a través del seu sistema de mútues, metges i infermers 1,5 milions de treballado­rs. «El Govern central hauria de plantejar-se la col·laboració publicopri­vada perquè la rapidesa és essencial per arribar a la immunitat de grup», va destacar en aquest diari, fa uns dies, el president de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentaci­ó i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo.

Empreses

A Catalunya, Foment del Treball ja té tancat un pla de vacunació amb grans empreses dels sectors agroalimen­tari, metal·lúrgic, químic i de la gran distribuci­ó. La patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre proposa que l’Administra­ció els faci arribar les vacunes i siguin les mateixes empreses les que tractin de manera planificad­a els treballado­rs i els seus familiars. Tot això, amb supervisió dels tècnics i profession­als de Salut i amb la previsió de vacunar 400.000 persones en una setmana.

Seguint les previsions del seu departamen­t, Ramentol va concretar que «a finals de la setmana que ve» es començarà a vacunar les persones de risc, com poden ser les que tenen patologies oncològiqu­es. Aquestes rebran les vacunes de Pfizer o Moderna.

La conselleri­a usarà els campus universita­ris per administra­r les dosis a molta gent

 ?? Oriol Bosch / ACN ?? Una funcionàri­a de la presó de Ponent rep la vacuna d’AstraZenec­a, aquesta setmana.
Oriol Bosch / ACN Una funcionàri­a de la presó de Ponent rep la vacuna d’AstraZenec­a, aquesta setmana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain