El Periódico - Català

Draghi forma un Govern de tècnics i polítics contra la crisi a Itàlia

► El nou primer ministre integra al Gabinet els partits que el recolzen però assigna a tècnics les carteres clau d’Economia i Interior

- IRENE SAVIO

L’expresiden­t del BCE dona les carteres clau a experts de la seva confiança

Mario Draghi va anunciar ahir la llista dels 23 ministres que ha elegit per integrar el Govern que li va encarregar el president italià, Sergio Mattarella. El nou primer ministre italià jurarà en el càrrec, juntament amb el seu equip –un Executiu integrat per polítics i tecnòcrate­s–, al migdia d’avui, en una cerimònia que es portarà a terme al palau del Quirinal, cosa que encamina el país cap al final de la greu crisi política i institucio­nal que va esclatar ara fa un mes, en plena tercera onada de la pandèmia. L’anunci el va fer el mateix Draghi, en una brevíssima intervenci­ó davant la premsa, després de 40 minuts de reunió amb Mattarella.

El repartimen­t de ministeris s’ha fet respectant el pes electoral de cada partit que ha recolzat Draghi, cosa que ha obligat a afegir dues carteres a les 21 del Govern sortint. Quatre són per al Moviment 5 Estrelles (M5S), tres per al Partit Democràtic (PD), tres per a la ultradreta­na Lliga, tres per a Força Itàlia, un per a Esquerra i Llibertat (l’important Ministeri de Sanitat, el titular del qual continuarà sent Roberto Speranza) i un per a Itàlia Viva, el partit de l’autor de l’última crisi, Matteo Renzi.

Els restants vuit queden en mans dels anomenats tècnics, fins i tot alguns dels quals –per les seves competènci­es– tindran una relació més directa amb els despatxos de Brussel·les. Entre aquests hi ha el clau ministeri d’Economia, el titular del qual serà Daniele Franco, fins ara director general del Banc d’Itàlia.

Tècnics i polítics

El nom de Franco s’havia dit entre bambolines des del primer moment al ser considerat una figura molt pròxima a Draghi. Altres tècnics seran Luciana Lamorgese, que ja era ministra d’Interior i ha sigut confirmada en el càrrec, i Marta Cartabia, expresiden­ta del Tribunal Constituci­onal, ara nova ministra de Justícia.

En canvi, tres polítics, Lorenzo Guerini (PD), Giancarlo Giorgetti (Lliga) i Luigi Di Maio (M5S), estaran a càrrec dels ministeris de Defensa, Desenvolup­ament Econòmic i Afers Exteriors, respectiva­ment. Una novetat, a més, ha sigut el canvi de nom del Ministeri de Medi Ambient, que d’ara endavant passarà a dir-se Ministeri de la Transició Ecològica i serà dirigit pel físic Roberto Cingolani. No es complirà, no obstant, l’«equilibrad­a» presència femenina al Govern que havien augurat els partits progressis­tes: tot just un terç dels nous ministres són dones.

El nou Executiu ara haurà de ser ratificat pel Parlament, una cosa que tindrà lloc en els pròxims dies. Després d’això, si res es torça, l’únic gran partit en l’oposició serà el dretà Germans d’Itàlia, aliat de Vox a Espanya i que en l’actualitat lidera la política romana Giorgia Meloni (44 anys). Tot i així, fins i tot Meloni encara no ha decidit si votarà en contra, o si s’abstindrà, en la votació de confiança al Parlament, i seria la segona alternativ­a la que li permetria mantenir una relació menys hostil de cara a possibles negociacio­ns amb Draghi sobre temes puntuals.

Tot just un terç dels integrants del nou Executiu del país transalpí són dones

Recuperar el temps perdut

Amb aquest preàmbul, la gran tasca de Draghi serà ara recuperar el temps perdut i fer front als desafiamen­ts imminents que l’esperen a Itàlia, en particular la campanya de vacunació i la presentaci­ó del pla italià –en un temps màxim de dos mesos– per obtenir els fons (209.000 milions d’euros) de l’EU Next Generation. Una missió que ha generat grandíssim­es expectativ­es, com ahir van continuar reflectint els mercats, on la prima de risc italiana (el diferencia­l entre el bo d’aquest país i el d’Alemanya) es va situar a nivells molt baixos, sota els 90 punts bàsics.

La incògnita és també si el banquer i exdirectiu de Goldman Sachs aconseguir­à mantenir, a llarg termini, aquest període d’aparent pax romana entre les diferents ànimes que integren el seu Govern. De moment, l’extrema discreció de Draghi, que aquesta setmana va limitar al mínim els discursos a la premsa i va mantenir les seves decisions en secret fins a l’últim moment, va desorienta­r més d’un observador i va generar fantasiose­s reconstruc­cions en els mitjans italians. ■

 ?? AFP ?? Mario Draghi, ahir, a l’arribar al palau del Quirinal per mantenir una entrevista amb el president Mattarella.
AFP Mario Draghi, ahir, a l’arribar al palau del Quirinal per mantenir una entrevista amb el president Mattarella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain