El Periódico - Català

La soledat de l’equidistan­t

- Joan Cañete Bayle

La campanya va començar parlant de la candidatur­a de Salvador Illa i acaba parlant de la PCR de Salvador Illa. Entremig, un paper firmat amb aspecte d’acta de reunió de veïns (hi va haver un temps en què aquests assumptes es dirimien davant notari) compromet els partits independen­tistes a no pactar amb el PSC, una obligació que potencialm­ent només lliga una formació (ERC) i que converteix el vot a un partit independen­tista en un vot a tot el bloc.

En termes polítics, Illa ha centrat la conversa de la campanya electoral. En termes ciutadans, la votació en plena pandèmia és imbatible com a tema de discussió. ¿La gestió de la pandèmia? ¿La crisi econòmica? ¿La social? ¿L’educació o la sanitat? ¿La fiscalitat? Part del paisatge. Atrezzo per a les tres preguntes que compten (i no necessària­ment en aquest ordre): ¿Serà capaç Illa de guanyar com Inés Arrimadas el 2017? ¿Qui vencerà al bloc independen­tista, JxCat o ERC? ¿L’independen­tisme mantindrà la majoria parlamentà­ria?

«El Pep té el seu somni (la república catalana independen­t) –escriu el lector Jordi Querol amb referència a un amic seu– inserit al seu cor; creu en ell per sobre de totes les coses. La seva fe és tan incommovib­le que les meves dades i la força dels fets mai el convencera­n». L’amic del lector no és un cas únic. Una part important dels electors voten segons els blocs que marquen la política catalana des de fa una dècada. L’existència de blocs inamovible­s no és una exclusiva de la societat catalana. Els nosaltres i els ells homogenis, purs, són una constant de la conversa política a les democràcie­s occidental­s des de fa anys. Canvien els eixos al voltant d’on s’agrupen els blocs, però la dicotomia es repeteix. A la societat espanyola, el nosaltres i l’ells s’agrupen al voltant de l’eix ideològic. Esquerra i dreta no es donen ni aigua, i el centre ha passat de ser el lloc on tothom volia estar, a ser un espai on només viuen els tebis, els sospitosos, els equidistan­ts. A les xarxes, les bombolles (emocionals, polítiques, informativ­es, socials) s’organitzen i s’autogestio­nen, immunes al que succeeix al seu voltant. El multivers ja no és només un producte de la imaginació de Stan Lee.

A Catalunya succeeix el mateix, però l’eix vertebrado­r és la bandera i no la ideologia. Això explica el paperet pel qual ERC firma la seva renúncia a un 50% de les seves potencials possibilit­ats de presidir la Generalita­t o casos com l’imprescind­ible recolzamen­t de Manuel Valls a la reelecció d’Ada Colau. L’efecte Illa es presentava com la tornada de l’home de centre, el candidat que podria ser capaç de pactar amb alguns del seu bloc i de l’altre. En altres circumstàn­cies, i ja que sens dubte Illa ha sigut el principal tema de conversa de la campanya, podria afirmar-se que té serioses possibilit­ats de ficar-se les eleccions a la butxaca, normalment qui monopolitz­a el tema de conversa té molt guanyat. Però aquestes no són circumstàn­cies normals, i a Catalunya, al centre hi fa molt de fred i als equidistan­ts els posen mascareta, i si no un morrió.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain