El Periódico - Català

Estats d’ànim en vigília

JxCat ha arribat a la meta més fort que la resta de partits, amb un recorregut a l’alça a les enquestes. Menys entusiasme hi ha a ERC, on esperen que l’abstenció no superi el 40% per mantenir les seves opcions de victòria, almenys sobre el partit de Borrà

- Josep Martí Blanch

Per endevinar ja hi ha les enquestes. I per analitzar amb tot el sentit possibles escenaris fa falta l’escrutini. Així que toca viatjar pels estats d’ànim de la vigília per saber com arriben els diferents partits al 14-F, amb l’afegit d’alguns elements que poden influir en el que succeeixi en les pròximes setmanes.

Qui arriba a la meta més fort és JxCat. Laura Borràs ha confirmat els pronòstics que la dibuixaven com una bona candidata. El recorregut a l’alça en el conjunt d’enquestes li ha fet guanyar punts entre els quadros del seu partit i fe en la victòria. Fins al punt que en els sanedrins junters ha començat a dedicar-se temps a l’escenari en el qual, guanyant i amb una aritmètica parlamentà­ria que possibilit­és la presidènci­a per a JxCat, no fos possible investir-la pels seus problemes amb la justícia i la negativa ja explícita de la CUP per part de la seva candidata, Dolors Sabater, i altres sensibilit­ats anticapita­listes com la que representa Carles Riera.

A JxCat consideren, a diferència del que va succeir el 2017 amb Artur Mas i el seu pas al costat, que el millor escenari seria la repetició electoral. Entenen que el seu recorregut continuari­a sent alcista. En el capítol del deure, consten tensions internes per decisions que en campanya ha pres Borràs sense escoltar les veus de Waterloo. El fitxatge de Josep Maria Argimon ha sigut encaixat amb una mica més que sorpresa a Bèlgica, especialme­nt per Toni Comín, conseller de Salut legítim, utilitzant la terminolog­ia de JxCat. Ja hem apuntat altres vegades que Laura Borràs no aspira a una presidènci­a vicària i ha començat a demostrar-ho.

Portes obertes

Menys entusiasme hi ha a ERC. Partien d’una posició d’avantatge fa uns mesos i arriben al dia D formalment empatats amb socialiste­s i junters. Preocupats per l’abstenció, esperen que no superi el 40% per mantenir les seves opcions de victòria, almenys sobre JxCat, que és el que compta. Si tots els partits estan centrats a elaborar diferents discursos per a la nit electoral per acabar utilitzant el que toqui en funció del resultat, en el cas d’ERC l’atenció als esborranys serà particular­ment intensa. Ningú vol errar en el primer pas i els resultats poden deixar diverses portes obertes, tot i que totes passen per quedar primers al front sobiranist­a. En les últimes setmanes els nervis han anat a l’alça i fins i tot algunes veus han començat a preguntar-se qui hauria de fer les maletes per assumir en persona una hipotètica derrota davant JxCat que fins fa poc resultava inimaginab­le.

Els socialiste­s continuen convençuts que trauran un excel·lent resultat i que poden guanyar les eleccions. El tots contra Illa i el compromís de les forces independen­tistes de no negociar govern amb ells ha pogut sorprendre –almenys pel que fa a ERC i PDECat– per la sacralitza­ció que suposa un document firmat, però no pel fons, que no aporta novetat. Al PSOE hi ha dirigents que creuen que, fins i tot guanyant, seria convenient investir Pere Aragonès davant la impossibil­itat d’arribar a la presidènci­a, com li va passar a Txiqui Benegas a Euskadi el 1986 davant José Antonio Ardanza. Aquest escenari permetria soldar l’aliança de Pedro Sánchez amb ERC al Congrés.

Espases amunt

El PDECat arriba a la línia de meta amb l’esperança de posar el peu a la porta. La convicció entre els d’Àngels Chacón és que han fet una bona campanya però que van començar massa tard. Vox, encantats de conèixer-se. La CUP, optimista i convençuda d’haver capturat una bona bossa de votants indecisos defraudats per la guerra civil entre JxCat i ERC. Al marge de la seva hipotètica negativa a investir Laura Borràs, l’aritmètica podria obrir per primera vegada a l’extrema esquerra un seriós debat sobre entrar o no al govern. En Comú Podem manté el paper passiu que li correspon a una formació plana pel que fa a les expectativ­es inicials i les actuals. I el PP, preocupat per si els números acaben per confirmar que han d’agafar els prismàtics per veure a distància Vox. Cs va arribar a la desbandada i res ha passat a la campanya que hagi fet millorar l’ambient.

L’estat d’ànim è mobile qual piuma al vento i més que pot ser-ho quan es coneguin els resultats, imprevisib­les amb una abstenció tan elevada com la que es preveu i tants d’indecisos. Recorrent al tòpic, amb les espases amunt. I pot ser que allà segueixin durant un llarg temps si les urnes no parlen amb prou claredat.

Els socialiste­s continuen convençuts que trauran un excel·lent resultat i que poden guanyar les eleccions

n

 ?? Pons / Manu Mitru Elisenda ?? Els candidats Laura Borràs (a dalt) i Pere Aragonès, seguit d’Oriol Junqueras, divendres, en els respectius actes finals d’aquesta insòlita campanya.
Pons / Manu Mitru Elisenda Els candidats Laura Borràs (a dalt) i Pere Aragonès, seguit d’Oriol Junqueras, divendres, en els respectius actes finals d’aquesta insòlita campanya.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain