El Periódico - Català

Catalunya, una economia a l’uci

Experts, empresaris i sindicats reclamen que se’n consensuïn unes mínimes polítiques bàsiques i s’acceleri l’aprovació dels pressupost­os. Segons el seu parer, aquestes són les assignatur­es pendents del futur Govern perquè l’economia catalana torni a ser l

- AGUSTÍ SALA

L’economia catalana és a la unitat de cures intensives (uci). Res gaire diferent del que passa a la resta d’Espanya i dels països desenvolup­ats, però amb el fet diferencia­l que des del 2018 ha cedit el primer lloc del conjunt de l’economia espanyola a la Comunitat de Madrid. Entre el 2010 i el 2019, va acumular un creixement mitjà de l’1,1%, com la mitjana espanyola, mentre que l’economia madrilenya ho va fer l’1,8%. Per això el sorpasso, que ja es va produir el 2012 i el 2013, i que ara sembla que es consolidar.

La crisi de la Covid, que el 2020 va suposar una caiguda de l’economia inaudita en 80 anys de l’11,4% pel pes més gran de les activitats més castigades com el turisme, especialme­nt l’estranger, va superar la del conjunt del país (11%). L’any passat van arribar a Catalunya 3,9 milions de visitants estrangers, 15,5 milions menys que el 2019. I amb les seves conseqüènc­ies econòmique­s: uns ingressos de 3.640 milions d’euros, gairebé 18.000 milions menys que a l’exercici precedent, una xifra que equival al voltant de la meitat del pressupost consolidat de la Generalita­t, el que engloba tot el sector públic. A més, mentre que en el conjunt espanyol es va aconseguir mantenir el creixement, amb una alça del 0,4% en l’últim trimestre de 2020 respecte al tercer, a Catalunya es va produir un descens del 0,5%.

Sense pla a llarg i mitjà termini

«Amb magnituds d’aquest tipus, quatre dècimes de diferència respecte a la mitjana espanyola és poc», destaca Joan Ramon Rovira, responsabl­e d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. El problema és un altre: la falta d’una política a mitjà i llarg termini. La rèmora és la inexistènc­ia d’una aposta veritable per la transforma­ció del model productiu.

Falta un full de ruta amb «la màxima majoria parlamentà­ria per orientar la política econòmica de manera consensuad­a i evitar al màxim debats estèrils i inoportuns en una situació dramàtica», va afirmar el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en un article a EL PERIÓDICO. I és que un dels instrument­s perquè el poder públic incideixi en l’economia són els pressupost­os, una cosa que tant Foment com l’altra gran patronal catalana, Pimec, com els sindicats UGT i CCOO, reclamen. Altres de les exigències coincident­s són la necessitat de recórrer al diàleg social abans de prendre mesures que afecten el teixit productiu i la necessitat d’establir ajudes directes als sectors més afectats per evitar mals majors com tancaments i més atur, segons el president en funcions de Pimec, Josep González.

En l’última dècada, tots els pressupost­os de la Generalita­t s’han aprovat fora de termini o s’han prorrogat, inclosos els del 2021, exercici que ha tornat a començar amb els comptes del 2020, elaborats en un context en el qual ni tan sols es podia intuir una crisi com l’actual. Això no ajuda a fixar un marc bàsic. Segons Rovira, per a la transforma­ció necessària per a un creixement sa i sostenible és necessari potenciar els tres vèrtexs d’un triangle: formació, innovació i productivi­tat. «A curt termini, és necessari focalitzar-se en sortir de la crisi per la pandèmia, però alhora cal tenir visió a més termini» i en això «s’hauria de poder arribar a un consens transversa­l entre els partits», amb unes «regles bàsiques respectade­s per tots», afirma.

El 2020, la regió va perdre 15,5 milions de turistes i va ingressar 18.000 milions d’euros menys

Problema de qualitat

Segons un estudi de la mateixa Cambra de Comerç, a Catalunya no hi ha un problema de quantitat de creixement sinó de qualitat. «La dissociaci­ó entre les quantitats (PIB, població, ocupació) i la qualitat (PIB i renda familiar bruta disponible per càpita) del creixement reflecteix un model econòmic més extensiu –que crea, destrueix i torna a crear llocs de treball a taxes comparativ­ament molt altes– que intensiu –impulsat principalm­ent per a la millora de l’eficiència productiva mitjançant la inversió sostinguda en capital humà i tecnològic», segons l’estudi.

Al seu torn, la Generalita­t carrega amb un deute de 78.097 milions, cosa que significa que cada

Els agents socials volen un «consens transversa­l» per transforma­r el model productiu

català deu de mitjana 10.205,99 euros. Del total, gairebé el 80% tenia l’Estat com a creditor pels instrument­s de liquiditat, com el FLA, del qual aquest any espera rebre uns 13.000 milions d’euros. Entre aquest exercici i el del 2023, l’Administra­ció catalana ha d’amortitzar uns 32.000 milions de deute, amb l’Estat com a principal creditor i amb dependènci­a financera d’aquest almenys fins al 2035. Aquest és un dels elements a què haurà de fer front un nou Govern.

I en un context encara complex. Hi ha moltes esperances posades en les vacunes, però el 2021 ha començat malament. La Cambra de Comerç ha rebaixat del 6,7% al 6,1% la previsió per a aquest any. El BBVA la situa en el 5,9%, condiciona­t a la tornada del turisme i els fons europeus, per als quals l’Executiu català ja ha recopilat 27 projectes. Per a una recuperaci­ó i transforma­r el model, es requerirà un Govern amb estratègia i un consens parlamenta­ri mínim.

n

 ?? Elisenda Pons ?? Comerços, restaurant­s i terrasses tancats a la Rambla de Barcelona, el 4 de febrer passat.
Elisenda Pons Comerços, restaurant­s i terrasses tancats a la Rambla de Barcelona, el 4 de febrer passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain