El Periódico - Català

El trumpisme està viu

L’Amèrica que domina el debat està dividida en dos blocs irreconcil­iables. No hi ha ponts ni constructo­rs.

- Ramón Lobo

La presidènci­a de Donald Trump ha deixat un país infectat de ràbia i desinforma­ció. Cinc anys de mentides, si comptem les de la campanya electoral del 2016, han esborrat les fronteres entre el que és real i fals, entre la ciència i el fanatisme. El segon impeachmen­t contra Trump deixa una mala notícia: la incapacita­t dels demòcrates per traslladar el cas més enllà de les seves aigües ideològiqu­es. No importa com de violent i televisat fos l’assalt al Congrés del 6 de gener, fins i tot això sembla ficció. No és un bon auguri per a la presidènci­a de Joe Biden, i menys encara per a la democràcia nordameric­ana. El trumpisme continua viu i és perillós.

L’Amèrica que domina el debat, la que exerceix la política i el periodisme, està dividida en dos blocs irreconcil­iables. No hi ha ponts ni constructo­rs. Després d’escoltar els raonaments de l’impeachmen­t, els republican­s van dir que era la versió «d’un costat», que encara faltava «la de l’altre», igualant l’atac i la defensa de la democràcia en un tot confús.

Un trumpista proclamari­a: «Mai hi ha hagut cas; els demòcrates van presentar imatges editades i tuits presidenci­als, però cap prova que demostri, més enllà de qualsevol dubte raonable, que Trump va estar implicat en l’assalt». En el fons tenen raó. Desaparegu­ts els fets de la política, tot es redueix a un acte de fe.

Els demòcrates afirmen que Trump va intentar subvertir el resultat electoral, primer, i que va encoratjar un cop d’Estat, després. Els republican­s anhelen girar full i no fer enfadar més les seves ja per si mateix enfurismad­es bases electorals. No només està en joc el seu escó, també la seva integritat física. Fa anys que l’odi es va escapar de l’ampolla. Per a aquesta malaltia no existeixen vacunes, només llibres d’història per refrescar la memòria.

Les imatges de l’assalt, algunes de noves i impactants, van mostrar com de prop va estar la turbamulta d’arribar al vicepresid­ent, a qui minuts abans havien cantat «pengeu Mike Pence». Tots els senadors van poder reviure la seva por mentre escapaven cap a un lloc segur. La imatge que els EUA van projectar no va ser la d’una superpotèn­cia, sinó la d’un país vulnerable i violent. L’FBI considera que els grups supremacis­tes blancs que van atacar el Parlament són més perillosos que el terrorisme exterior.

Silenci a les xarxes

Pot ser que Trump estigui silenciat a les xarxes socials, i en aparença desaparegu­t a Florida mentre remuga el seu rancor. Tres mesos de terratrèmo­l postelecto­ral van deixar empremta entre els seus seguidors. Una recent enquesta de la Universita­t de Quinnipiac revela que el 76% dels que es declaren republican­s mantenen que hi va haver un frau massiu. El que és greu és que també ho diuen el 25% dels independen­ts. Ha passat gairebé un mes des de la inauguraci­ó de Joe Biden i Kamala Harris i les passions continuen enrocades.

L’expresiden­t conserva una formidable influència entre els votants republican­s. Són l’encarnació de l’Amèrica ressentida que se sent traïda i que va deixar de confiar en les institucio­ns. Són blancs d’escassa educació i capacitaci­ó tecnològic­a en els temps de canvi que corren. Són perdedors que compraran qualsevol notícia falsa que els garanteixi que la culpa és sempre d’un altre. Els grups que van assaltar el Capitoli, i altres que s’han format aquests anys, estan tan callats com Trump. No es confiïn: és una il·lusió òptica.

Continua viva la possibilit­at d’un altre aldarull quan arribi el moment polític oportú. N’hi hauria prou amb un gest de Trump, que aviat intentarà recuperar el protagonis­me, o que aparegui un líder jove i carismàtic, algun presentado­r de Fox News com Carlson Tucker, disposat a empastifar encara més la política. Canviar la música de fons exigirà anys de feina. L’impeachmen­t ha demostrat que els demòcrates viatgen amb els llums curts.

L’únic pla del Partit Republicà és recuperar el control de la Cambra de Representa­nts que es renovarà sencera en dos anys i del Senat (només un terç) per preparar la reconquest­a de la Casa Blanca el 2024. Aquest objectiu està per sobre de qualsevol altre assumpte, tot i que es digui Estat de dret.

Vint dels 50 senadors republican­s que han assistit a l’impeachmen­t es jugaran el seu escó el 2022. És el cas de Marco Rubio. Els exaltats Ted Cruz (Texas, li toca el 2024) i Josh Hawley (Missouri, també el 2024) estan convençuts que el donant i el votant de Trump seran la palanca que els permetrà llançar-se a la presidènci­a, ser els nous Trump. L’extrema dreta semblarà el camarot dels Germans Marx.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain