El Periódico - Català

Mor per Covid l’exgeneral de la Guàrdia Civil Rodríguez Galindo

> Va ordenar el segrest i l’assassinat dels presumptes etarres Lasa i Zabala quan estava al capdavant de la caserna d’Intxaurron­do

- EL PERIÓDICO

L’exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, amb un ampli historial en la lluita contra ETA i condemnat per la seva implicació en crims del GAL, va morir ahir als 81 anys per coronaviru­s, segons van informar fonts del seu entorn. Galindo va haver de ser ingressat a l’uci el passat 2 de febrer a l’agreujar-se l’afectació pulmonar que patia després de contagiar-se de coronaviru­s fa unes setmanes.

L’exgeneral es va fer càrrec el 1980 de la 513a Comandànci­a de la Guàrdia Civil, amb seu a Intxaurron­do (Sant Sebastià). En els 15 anys que va passar al capdavant d’aquesta comandànci­a, durant els denominats anys de plom d’ETA, van ser desarticul­ats al voltant de 90 comandos i detinguts més de 800 terroriste­s, fet que li va valer una prestigios­a reputació com a expert en la lluita antiterror­ista i el va portar a ser nomenat general de l’institut armat el 1995.

L’abril del 2000, l’Audiència Nacional el va condemnar a 71 anys de presó pel segrest i assassinat dels presumptes etarres José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala per guàrdies civils d’Intxaurron­do quan Galindo era el seu màxim responsabl­e. Els jutges el van considerar culpable d’ordenar la seva captura i tortura i el seu posterior assassinat i desaparici­ó. Els presumptes etarres van ser enterrats en una fossa a Busot (Alacant) i coberts amb calç viva. El 9 de maig, Galindo va ingressar a la presó, i un any després, el Tribunal Suprem va augmentar en quatre anys la pena de presó per considerar com a agreujant la seva condició de funcionari públic. El 2 d’abril del 2002, el que fos el general més premiat en la lluita contra ETA va perdre oficialmen­t la seva condició de membre de la Guàrdia Civil.

Malaltia cardiovasc­ular

El setembre del 2004, i després de ser-li denegada diverses vegades la concessió del tercer grau, Institucio­ns Penitencià­ries va permetre a Galindo que complís la seva condemna fora de la presó donada la greu malaltia cardiovasc­ular que patia i la seva avançada edat. La Direcció General va decidir, no obstant, mantenir el segon grau de tractament a l’exgeneral, que l’1 d’octubre del 2004 va abandonar la presó d’Ocaña (Toledo). Al desembre va ser operat del cor, i el 5 de gener del 2005 el jutge central de Vigilància Penitencià­ria de l’Audiència Nacional José Luis Castro li va concedir finalment el tercer grau penitencia­ri.

L’Associació Pro Guàrdia Civil va traslladar ahir el seu condol per la mort de l’exgeneral recordant la seva lluita contra ETA.

 ?? Mondelo / EFE ?? Enrique Rodríguez Galindo, el 2000, abans d’ingressar a la presó.
Mondelo / EFE Enrique Rodríguez Galindo, el 2000, abans d’ingressar a la presó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain