El Periódico - Català

A favor de la transversa­litat

-

Davant la crisi sanitària, econòmica i institucio­nal és exigible una mínima predisposi­ció dels partits a arribar a pactes que superin les trinxeres en la qüestió nacional

Els catalans estem cridats a les urnes avui diumenge. Els enormes reptes que tenim per davant ens obliguen a fer un esforç més en temps de pandèmia i acudir a uns col·legis electorals en els quals s’han pres totes les mesures de protecció possibles perquè no siguin un focus de propagació del virus. Una vegada més, se’ns demana un exercici de responsabi­litat, atenent les recomanaci­ons sobre les franges horàries de vot, les cues o portar les paperetes preparades des de casa. No s’han d’esperar heroïcitat­s, però es pot dir que hi ha prou condicions per esperar que l’abstenció sigui el resultat d’una opció lliurement assumida i no de la por o del risc.

La campanya electoral ha sigut igualment atípica. Els candidats han quedat presoners de les seves enquestes a falta del contacte amb els ciutadans als carrers o amb els simpatitza­nts en els mítings. Potser això explica el to tosc d’algunes intervenci­ons i d’alguns debats i, segurament, explica alguns errors tàctics, com el document en el qual els partits independen­tistes es conjuren per no pactar amb el PSC. Sempre se li pot demanar més a la campanya electoral, en aquesta ocasió molt centrada en la pandèmia, amb més intensitat en els retrets que en les propostes. El debat independen­tista no ha aportat noves propostes, tampoc per part de les forces de l’actual majoria parlamentà­ria, la qual cosa no significa que no sigui un vector fonamental en la decisió dels electors, poc proclius a saltar els blocs en els quals està organitzad­a la política a Catalunya des de l’any 2012.

Amb tot, un dels elements nuclears d’aquesta pugna s’ha centrat en els pactes postelecto­rals. Catalunya porta més temps allunyada de les majories absolutes que el conjunt d’Espanya. I, pràcticame­nt des de 1999, ha tingut governs en minoria amb recolzamen­ts parlamenta­ris o en coalició. En la primera meitat d’aquest període es van organitzar partint de l’eix ideològic: CiU i el PP, primer, i el PSC, Esquerra i ICV, després; i en els últims 10 anys partint de l’eix nacional. Avui tothom dona per fet que es necessitar­an pactes. Per això, juntament amb l’adhesió ideològica i la defensa dels propis interessos, és evident que les expectativ­es de pacte pesaran en l’elecció final dels indecisos que en l’última setmana encara no havien optat per una força o una altra dins dels blocs preestable­rts. Del que ells facin i de la xifra final de participac­ió dependrà en molt bona mesura la força que tindrà cada formació política en les negociacio­ns que començaran dilluns per aconseguir una majoria que segueixi el combat contra el virus, amb més encert si es pot, que lideri la recuperaci­ó econòmica gràcies als fons europeus i que posi les bases per encarrilar el conflicte polític que hi ha en la política catalana.

En la premsa anglosaxon­a és tradició que els mitjans de comunicaci­ó defineixin les seves preferènci­es electorals. Aquí no és així i no ho farem. Però sí que dins del nostre propòsit de fer compatible el progrés de les persones amb la defensa del planeta, ens atrevim a suggerir als electors que al costat de la legítima defensa dels seus interessos i de la seva ideologia introdueix­in un tercer element a la seva papereta: la predisposi­ció dels partits a arribar a acords, de govern o no, que superin les trinxeres en la qüestió nacional. L’aritmètica i la política determinar­an després si són viables o no, però és exigible en aquest moment una mínima predisposi­ció a això. Perquè, davant la magnitud de la crisi sanitària, econòmica i institucio­nal que patim, aquest ha de ser un comú denominado­r igual que ha de ser-ho també renunciar a arribar al Govern gràcies a la presència de l’extrema dreta al Parlament, per activa, per passiva o per perifràsti­ca. En el tracte amb Vox, al qual no estem acostumats, la via Merkel és l’única acceptable democràtic­ament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain