El Periódico - Català

Sortir del laberint del desengany

Catalunya arriba a les urnes amb el pes de múltiples pèrdues, polítiques i de la pandèmia

- Emma Riverola Emma Riverola és escriptora

L’1-O va trencar el soma de felicitat que havia constituït el procés per a una part important de la població. Aquell somni de colors, aquella revolució amb aroma de suavitzant. Unes càrregues policials que no deixaven de reproduir-se en bucle per les xarxes socials, també pels mitjans públics, van ser l’estilet que va trencar el somni en mil fragments de ràbia, impotència i por.

Quan la gent del 15-M va ser desallotja­da de la plaça de Catalunya pels Mossos, va patir una violència tan brutal i gratuïta com la de l’1-O. La diferència és que els indignats sabien que la lluita, la lluita real, no la promociona­da per un llarg espot publicitar­i de set anys, no és una abstracció. Les revolucion­s tenen èpica, però també cossos que s’exposen i poden ser ferits. El procés pretenia ser una lluita sense cossos. Mai va utilitzar el llenguatge bèl·lic o de l’esforç, tampoc el del sacrifici. Els càntics revolucion­aris eren rumbes que destil·laven alegria i les trucades a la rebel·lia es confonien amb sermons eclesiàsti­cs.

Al trauma de l’1-O es va sumar el fracàs de la DUI, el 155 i la presó. Tot va sortir malament. Hauria pogut anar millor si el PP no hagués judicialit­zat la política i la justícia no s’hagués polititzat. Llavors, no tindríem aquestes condemnes que fan pudor d’escarment. Però arribats al punt d’un referèndum il·legal que el Govern venia com a vinculant, decisiu per proclamar la independèn­cia, hi havia poques opcions d’un final feliç. Mai hi va haver cap possibilit­at d’èxit. Ni l’Estat espanyol es doblegaria ni la comunitat internacio­nal donaria un cop de mà. De la UE només es podia esperar que aixequés un tallafoc.

Casos no comparable­s

Si repassem la llista dels països del món que han aconseguit la independèn­cia després de 1990 sense cap o poca violència abans o després d’aconseguir-la, només trobem un grapat de països que provenien del bloc soviètic o de l’antiga Iugoslàvia. També hi ha Palau, un país insular de la Micronèsia amb poc més de 20.000 habitants. Cap cas és comparable. Catalunya forma part d’Espanya des de la seva fundació, fa segles, cosa que ha creat uns vincles econòmics, històrics, socials i culturals evidents. No és una colònia ni els seus ciutadans estan regits per uns drets i deures diferents de la resta del país. Tot això no implica que l’independen­tisme hagi de renunciar a un objectiu lícit, però és obligat tenir-ho en compte per mesurar la immensa dificultat de la tasca. Emmascarar-la amb propaganda narcòtica no és un camí real per aconseguir res.

En una estratègia política realista, l’obtenció de la independèn­cia hauria de contemplar la paciència i l’esforç si s’opta pel pacte o la penalitzac­ió econòmica i la fractura social i emocional si s’assumeix l’opció unilateral. En aquest últim cas, la crida hauria de contemplar el sacrifici. Aquell «sang, suor i llàgrimes» que Churchill va oferir als seus ciutadans per sortir victorioso­s de la guerra. Després del naufragi de la DUI, la raó cridava a fer revisió de danys i replanteja­ment del projecte. Res d’això s’ha fet de forma pública, col·lectiva i profunda. Massa sovint, s’ha optat per substituir l’arc de Sant Martí per les fake news més enverinade­s. Un núvol de decepció,

Després del naufragi de la DUI, la raó cridava a replanteja­r el projecte. No s’ha fet de forma pública i col·lectiva

dolor i ràbia al qual s’ha afegit el vendaval de la pandèmia.

Catalunya arriba a les urnes amb el pes de múltiples pèrdues. De les polítiques, per descomptat. Tant els que es van alinear amb el procés com els qui el van observar (o van patir) des de la barrera senten que la Catalunya actual difereix massa de la que anhelen. 32.108 km2 d’incomodita­t, d’espines a l’aire, de desconfian­ça. Però la pandèmia ha fet estralls en molt més que el món de les idees. Una crisi profunda i sobtada, just en plena recuperaci­ó de l’anterior, ha enfonsat les expectativ­es de centenars de milers de persones.

La pandèmia s’abat sobre el món, però el dolor de milions no fa més suportable el particular. Ni aquesta soledat que s’ha enganxat com una ombra, insuportab­le en els comiats. Arribem a la jornada electoral amb un grapat de somnis atrapats al laberint del desengany, però les urnes sempre obren noves sortides. El camí de la recuperaci­ó és a la pròxima estació i podem elegir com transitar-lo.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain