El Periódico - Català

La vida entre dos monstres

Entre la transitadí­ssima i sempre hostil Travessera de Dalt i l’avui irreconeix­ible parc Güell –habitualme­nt pol d’atracció de milions de turistes– resisteix un barri, la Salut, que no es resigna a viure envoltat de cotxes i veient substituir les seves co

-

El passeig comença al 6 del carrer de Maignon, en la que durant 45 anys va ser la casa de Francisco, a qui van desnonar de manera irregular el febrer de l’any passat malgrat tenir un contracte de lloguer indefinit. El solar contigu, a la cantonada de Mare de Déu del Coll, deixa veure les entranyes de l’edifici, avui abandonat. Els dos terrenys, en els quals s’anuncia la promoció d’«11 vivendes exclusives» i què resisteix dreta, tot i que buida, la vella finca de Francisco, van ser comprats pel mateix fons amb la intenció d’aixecar apartament­s de luxe a pocs metres de Lesseps i «al costat» del parc Güell (al costat, sobretot, si es mira des d’Israel, d’on són els inversors).

Els dos blocs de la cantonada van ser enderrocat­s –avui formen un sol solar–, però Francisco va plantar cara. Malgrat que el van acabar fent fora igual i tot i que el jutge va declarar nul el desnonamen­t, no ha pogut tornar a casa seva perquè la propietat va tirar els sostres, però aquest octogenari veí de la Salut ha aconseguit, tot i que sigui de manera efímera, truncar els plans de la constructo­ra. El consistori no va evitar el desnonamen­t de Francisco ni, ara com ara, li ha trobat una vivenda social alternativ­a, però el seu cas sí que ha fet que denegués el permís de demolició de l’edifici.

Més alts, més cars

Davant el solar, ferida oberta, es reuneixen Mar, Roser i Luis, membres de l’associació de veïns del barri. No venen amb les mans buides. Van carregats de documentac­ió. La Roser porta els projectes dels futurs edificis que s’aixecaran tant en aquest número 6 de Maignon –quan finalment la propietat aconseguei­xi els permisos– com al 22 del mateix carrer. Tots dos notablemen­t més alts que els edificis originals i dirigits a un altre tipus de veïns. Blocs amb unes dimensions que no només faran més ombrívol el barri impedint l’arribada dels raigs de sol, sinó també més car. La temuda gentrifica­ció avança a passos de gegant, com mostren en el següent passeig aquests tres combatius veïns que, com Francisco, no es resignen.

On el cotxe encara és el rei

Parteixen de la casa de Francisco perquè precisamen­t casos com el seu són els que s’amaguen rere aquests processos de substituci­ó de la població (i perquè l’objectiu final és mantenir la cohesió social al barri, cuidant els seus veïns). Mentre pugen Maignon amunt, amb parada al 22 per mostrar el solar on ben aviat s’aixecarà, emparat per un PGM caduc (firmat el prehistòri­c 1976) que reivindiqu­en que tractin La Salut de la mateixa manera que estan tractant tants altres barris de la ciutat, la veïna Vila de Gràcia –«la nena mimada»–, sense anar més lluny. Que els treguin cotxes i els donin aire, el contrari del que està passant.

El museu que no va ser

«Ho estem perdent tot», prosseguei­xen al passar pel carrer de Repartidor, davant el lloc on durant dècades es va aixecar la guarderia Linus. Un edifici d’una planta amb un gran pati ple d’arbres en el qual es van criar diverses generacion­s de nens (quan es va acomiadar del barri, el juny del 2016, tenia 47 anys d’història). Ja no queda rastre de l’escola, on va anar el fill del Luis. Avui hi ha un bloc de pisos de luxe amb una façana dura on abans hi havia arbres. «La falta de protecció ha originat situacions com aquesta, i com moltes d’altres», assenyala la Roser mentre continuen avançant entre motos, infinites motos, mal aparcades a les voreres.

Un altre exemple de la gentrifica­ció denunciada pel barri és la promoció que estan construint al carrer de la Mare de Déu de la Salut, al solar enganxat a la petita ermita que dona nom al barri, i que la lluita veïnal va aconseguir salvar del picot. Un edifici altíssim i de luxe enganxat a una ermita totalment descontext­ualitzada i trista. El somni dels veïns era convertir l’edifici avui inexistent que hi havia al costat de l’ermita en un museu dedicat a Pompeu Fabra, que va néixer en aquest mateix carrer, unes cases més enllà (en un edifici que avui tampoc existeix).

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain