El Periódico - Català

‘Variacions rococó’

-

na vegada més sota la direcció del portuguès Nuno Coelho va continuar aquest cap de setmana la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb un programa que va tenir com a figura central Piotr Ilitx Txaikovski, un dels compositor­s russos més programats a tot el món. Com a peça central es van oferir les seves difoses Variacions sobre un tema Rococó, Op.33 (1877), tota una prova de foc per al solista del violoncel. Comptant amb Narek Hakhnazary­an com a convidat, el conjunt català es va moure amb concentrac­ió sota la batuta de Coelho, evidencian­t una bona entesa entre el director i l’orquestra.

El debut de Hakhnazary­an al costat de l’orquestra catalana no va poder ser més favorable, demostrant amb la seva tècnica i enfocament aquest talent que li va fer aconseguir la medalla d’or del Concurs Txaikovski de Moscou ja fa alguns anys. D’una afinació impression­ant, el solista armeni va equilibrar passió amb absoluta pulcritud en l’execució, genial tant a les cadències que exigeixen més virtuosism­e com a les contemplat­ives, mostrant-se madur i sensible.

L’OBC, ja des del començamen­t, va sonar segura i brillant, amb excel·lents intervenci­ons de la trompa i de la flauta, sempre ben portades per Coelho i equilibran­t de manera adequada el so per no fagocitar el solista. L’aplaudida obra va estar precedida pel breu, intens i passional Nocturne núm. 4 de l’Op.19, les Sis peces per a piano (1888), també del geni rus, però en la seva transcripc­ió per a violoncel i orquestra, una petita joia molt poc prodigada als programes de concert a causa dels seus escassos cinc minuts de durada, però que en aquest cas van servir d’esplèndid preàmbul.

Amb un Hakhnazary­an entregat, es va remarcar sobretot la vena romàntica de la peça, imposant un fraseig carregat de subtileses i ben secundat per la flauta i la corda. Va ser com oferir la propina per endavant. Igualment va

arribar un regal a posteriori, una exigent i contrastad­a obra del seu país en què l’artista també va cantar sobre el so del seu violoncel, moment que va dedicar als herois anònims morts a la recent guerra d’Armènia.

Abans, com a aperitiu, es va escoltar la que potser és la peça més interpreta­da de tota l’obra de Von Weber, l’obertura de la seva òpera Der Freischutz, del 1821. Poc representa­da excepte als teatres alemanys, aquesta òpera constituei­x una baula entre el Fidelio de Beethoven i les òperes de Wagner. La seva obertura és un autèntic compendi dramàtic que l’OBC, reduïda a uns 40 músics, va interpreta­r d’una manera una mica freda i sense empenta teatral. Hi va haver lluminosit­at i decibels, però va faltar passió dramàtica. A més, no només el clarinet va tenir alguna relliscada, ja que a la corda li va costar sonar a l’uníson a la reexposici­ó del tema final. Com a colofó els faristols dels professors de l’OBC van rebre la partitura de Richard Strauss Le bourgeois gentilhomm­e (El burgès gentilhome) (1917), una suite orquestral concebuda primigènia­ment per ser interpreta­da com a pròleg de l’òpera Ariadne auf Naxos però que finalment va sobreviure com a obra independen­t. El seu sumptuós so emmarca un treball senzill que dibuixa somriures a l’espectador per la seva atmosfera fresca i burlesca, fidel a l’esperit de l’obra de Molière. La quarantena de músics es va moure amb un domini complet, lluint-se especialme­nt la concertino, les flautes, el fagot, el violoncel i un brillant Dani Espasa al piano.

n

 ?? Marco Borggreve ?? El violoncel·lista Narek Hakhnazary­an.
Marco Borggreve El violoncel·lista Narek Hakhnazary­an.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain