El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

ment podrem construir un model empresaria­l únic.

— ¿Un percentatg­e tan elevat de persones discapacit­ades no els resta competitiv­itat en un entorn on les empreses demanen reduir costos laborals i socials?

— Tenim al voltant de 500 centres de treball per tot Espanya. La nostra experiènci­a és que allà on la gent se sent més a gust, més cuidada, és on més productivi­tat hi ha.

— A Espanya hi ha una gran precarieta­t laboral. ¿Com observa el debat sobre la reforma laboral?

— Vivim una mica aliens a això perquè no ens entra al cap. No podríem afirmar que som un grup de persones per a persones sense tenir l’objectiu tan clar de crear ocupació de qualitat per a persones amb discapacit­at. És veritat que certs sectors et poden fer competir d’una forma diferent. Potser el dia de demà pensaré: ‘En aquest sector no podem competir perquè les maneres de fer van en contra del que jo predico’, i que diguem: ‘Per aquesta manera de fer jo hi pinto poc, aquí’.

— Les relacions laborals de les subcontrac­tes amb els seus treballado­rs seran objecte de reforma. ¿Com s’hauria d’abordar aquesta qüestió?

— S’ha de buscar el moment i la manera adequada per fer-ho i cal abordar-ho amb gradualita­t. Jo només puc posar un exemple del que fem nosaltres. Tenim persones en hotels que exerceixen la tasca de cambrers i cambreres de pis i apliquem el conveni col·lectiu d’hostaleria. Si treballen en neteja, apliquem el de neteja. En seguretat, el de seguretat. En bugaderia, el de bugaderia... Si tothom fes això, jo seria més competitiu i podria accedir a més clients. El qui busqui guanyar un euro més a curt termini probableme­nt no podrà entrar a la meva cartera de clients.

— La majoria de les empreses té un discurs a favor de la inclusió. ¿Creu que també es practica o que hi ha una part de postureig?

— El que sento és que hem avançat bastant, tot i que és veritat que et pots trobar de tot. Hem entrat en un camí que el qui no ho vegi a curt termini tindrà problemes de reputació, de marca i en el que és el seu propi objectiu, el seu perquè.

— El coronaviru­s ha suposat un canvi de realitat per a tothom. ¿Com ha afectat Ilunion?

— Quan tens la sort de ser present en sectors tan diferents, agafes de tot. Per exemple, els nostres contact center, que tenen clients hospitalar­is, el 061 o el 112, s’han disparat en facturació i en ocupació. D’altra banda, tenim sectors com l’hoteler que s’han enfonsat. En neteja d’hospitals també ha anat molt bé; en seguretat, també, tret de la relacionad­a amb aeroports i estacions de tren. A les nostres botigues en hospitals el consum ha caigut un 60% perquè ara ja no hi ha visites. Tenim de tot.

— ¿Quina ha sigut la foto final del negoci per al conjunt del grup?

— Nosaltres al tancament de l’any 2020 baixarem entorn del 17%.

— Aquesta caiguda, ¿ha tingut algun impacte en l’ocupació?

— Hem tancat en 35.600 llocs de treball. Tenim 2.000 persones menys que fa un any, cosa que no significa que 2.000 persones s’hagin quedat sense feina. Nosaltres operem en molts sectors subjectes a la subrogació. A finals d’any hem deixat dos concursos amb Aena, en seguretat a Madrid i les Canàries, on teníem entorn de 1.450 llocs de treball i el contracte d’assistènci­a a Madrid, d’entorn de 300 persones. Aquestes persones treballen ja en una altra empresa i una altra part estan en erto. No hi ha hagut una destrucció real d’ocupació. Si arribem a ser una empresa com una altra qualsevol, vetllant per la rendibilit­at, potser hauríem fet algun ero, però no n’hem fet cap el 2020.

— El turisme ha sigut el sector més afectat pel virus. No obstant, acaben d’anunciar un nou hotel a Sant Sebastià. ¿Com s’encaixa?

— Creiem que el sector hoteler és un motor a Espanya. I és un motor en la nostra companyia, que ens permet crear aquesta ocupació estable, de qualitat, de cara al públic i sostenible per a persones amb discapacit­at. Estem aprofitant les oportunita­ts. Hem agafat aquest hotel i en uns dies agafem un hotel a Bilbao que vam comprar fa un any. Apostarem per continuar creixent en el sector. Jo soc optimista respecte a aquest any. Crec que passarem un trimestre molt dur però a partir d’abril o maig començarem a veure símptomes de canvi.

— ¿Com valora la reacció del Govern central? ¿Falten ajudes?

— Si no hi hagués hagut ertos, moltíssime­s empreses haurien tancat ja. Els [crèdits] ICO han sigut fonamental­s, perquè les empreses moren per la caixa. El que passa és que s’ha de veure quant duren els ertos i els ICO. I quant dura aquesta pandèmia. Hi ha grans grups que probableme­nt poden aguantar perquè tindran més fàcil accedir a endeutamen­t, però una família que tingui un hotel o tres té un gran problema. ¿Fins on arriben les ajudes? Tant de bo que puguin arribar a l’infinit. Però tocarà buscar l’equilibri entre quant es pot endeutar Espanya sense que demà ningú vingui i digui ‘Espanya està trencada’. Tenim un deute que si algú es posa a pensar quan el pagarem, potser la resposta tampoc agrada.

— Els fons europeus apareixen com a claus en la recuperaci­ó. ¿Tenen algun projecte?

— Sí. Hem manifestat interès en dos sectors. Un és l’economia circular. Hem presentat un projecte amb la Fundación Repsol per invertir 40 milions en els pròxims tres anys en el sector de residus d’aparells elèctrics i electrònic­s (RAEE), on tractem entorn d’11.000 tones a l’any. Un altre sector és el de les bugaderies. Tenim 43 plantes a tot Espanya, vam rentar el 2019 entorn de 200 milions de quilos, l’any passat molt menys. I creiem que és un sector en el qual hem de ser molt més eficients quant al consum d’aigua, elèctric o de gas. També hi tenim projectes per 40 milions més.

— ¿Tenen més plans d’inversió o aquest any és per sobreviure?

— Hem frenat una miqueta. Estem presentant el nostre pla estratègic i invertirem entorn de 180 milions en els pròxims quatre anys. Ho enfocarem en l’economia circular, el sector hoteler, a fer més eficient el grup, i també en l’àmbit sociosanit­ari, amb alguna residència més. Estem apostant molt per la transforma­ció interna del grup i per automatitz­ar processos.

— ¿Fora d’Espanya preveuen algun desembarca­ment més enllà de Colòmbia? —

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain