El Periódico - Català

Pugna vot a vot

La Generalita­t garanteix la formació de totes les meses d’unes eleccions disputades, incertes i atípiques

- JOSE RICO JÚLIA REGUÉ

L’evolució de la Covid refuta les previsions amb què el Govern va intentar suspendre els comicis fins al maig

EL PERIÓDICO i Betevé publicaran avui un sondeig conjunt del GESOP al tancament dels col·legis electorals (vuit del vespre)

La pandèmia del coronaviru­s i el pols polític envolten d’incertesa uns comicis que se celebraran sota extremes mesures sanitàries ● La Generalita­t garanteix que totes les meses podran constituir-se i desplega un dispositiu sense precedents que inclou votacions en pavellons, franges horàries i equips de protecció.

En quatre dècades d’autonomia política, Catalunya ha viscut eleccions de tots els colors. Des d’anodines i mancades d’emoció fins a incertes i carregades de volts. Mai se sap el que oferirà el futur, però costarà trobar un desafiamen­t tan vertiginós com la cita amb les urnes d’avui. Per cert, per a superstici­osos: és la número 13 dels comicis autonòmics. A l’acusada igualtat entre els partits que es disputen la victòria s’hi suma una incertesa encara més gran: els efectes que la pandèmia del coronaviru­s pugui tenir sobre una jornada electoral que es desenvolup­arà sota extremes i insòlites mesures de seguretat sanitària.

La Generalita­t desplegarà avui un protocol sense precedents perquè els votants puguin exercir el seu dret sense posar en risc la seva salut, multiplica­nt les escoles (2.763) i les meses electorals (9.139) per evitar aglomeraci­ons. Pavellons, mercats o espais similars s’han habilitat com a punts de votació perquè puguin respectar-se els 1,5 metres de distància mínima entre persones i dos metres entre taules.

Doble cua i franges horàries

Els punts d’accés i de sortida seran independen­ts, i cada local tindrà un mínim de dues cues, preferible­ment al carrer: una de prioritàri­a per a col·lectius vulnerable­s, per tal de reduir el temps d’exposició a un possible contagi, i una altra per a la resta de votants. A l’interior, s’establiran circuits únics per evitar encreuamen­ts. Hi haurà personal controlant l’accés ordenat dels votants, organitzan­t les cues i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries.

Una altra gran novetat logística és que la Generalita­t recomana una votació per franges horàries per evitar aglomeraci­ons: de 9.00 a 12.00, els col·lectius de risc; de 19.00 a 20.00, les persones positives per Covid i els confinats per contactes estrets; i de 12.00 a 19.00, la resta dels ciutadans.

La gran incògnita d’aquesta jornada electoral és si a les nou del matí estaran constituïd­es totes les meses electorals sense incidèncie­s, després que almenys 35.637 escollits (un 43,33% del total) presentess­in al·legacions per intentar deslliurar-se de la seva obligació a acudir al col·legi electoral. Un total de 23.311 recursos han sigut admesos (un 65,41%) i més de 1.000 estan per resoldre, segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquestes xifres podrien continuar creixent perquè els substituts també poden presentar excuses i al·legar causes sobrevingu­des a l’arribar a la mesa electoral, avui a les vuit del matí.

Abans de començar la jornada, als membres de les meses electorals se’ls prendrà la temperatur­a i se’ls entregaran dos mascaretes FFP2, una pantalla facial i guants d’un sol ús per al recompte, així com gel hidroalcoh­òlic. A l’última hora de votació, quan s’aconsella que acudeixi la població contagiada o confinada, hauran de vestirse amb un Equip de Protecció Individual (EPI) d’alta seguretat.

«El 100% de les meses electorals es podran constituir perquè hi ha suplents de primera i segona instància suficients per cobrir qualsevol incidència», va afirmar ahir el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, responsabl­e del procés electoral. En el cas de baixes d’última hora, la Junta Electoral va avalar que es ressituï suplents d’una mesa ja constituïd­a a altres on hi hagi vacants.

Alarmes en campanya

L’optimisme de la Generalita­t, que tampoc preveu retards en l’escrutini malgrat l’allau de vots per correu (265.647, rècord absolut), contrasta amb les advertènci­es de possibles incidèncie­s que va llançar durant la primera setmana de campanya. A més, l’evolució de la tercera onada de la Covid ha refutat les estimacion­s adverses que va fer el departamen­t de Salut.

Amb les dades d’ahir, només la situació a les ucis, amb 651 pacients, encaixa al millor dels escenaris que va plantejar el Govern per defensar el seu decret de suspensió dels comicis, que va acabar revocat pel TSJC amb la campanya ja començada, al concloure que no hi havia una causa de «força major» que ho justifiqué­s.

En concret, els informes que la conselleri­a va presentar als partits advertien que no es podria celebrar el 14-F perquè aquell dia hi hauria, en el millor dels escenaris, 3.000 contagis diaris (en les últimes hores hi ha hagut 2.222 casos, 167 menys) i 620 ingressats a les uci (ara en són 651) o, en la pitjor previsió, 4.000 infectats diaris i 750 crítics a les uci.

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Últims preparatiu­s al poliesport­iu municipal Camp del Ferro, a Sant Andreu.
Jordi Cotrina Últims preparatiu­s al poliesport­iu municipal Camp del Ferro, a Sant Andreu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain