El Periódico - Català

El virus arriba al 14-F menys fort del que va preveure Salut

Al gener va anticipar entre 3.000 i 6.000 contagis diaris i fins a 750 persones en ucis, però ahir hi havia 2.258 nous positius i 651 pacients a cures intensives.

- BEATRIZ PÉREZ

Catalunya arribarà demà a les eleccions autonòmiqu­es amb una situació epidemiolò­gica encara greu però millor del que inicialmen­t preveia la Conselleri­a de Salut. Ahir, el departamen­t va registrar 2.258 nous contagis de Covid-19 i va comptabili­tzar 651 pacients amb el virus en ucis (15 menys que el dia anterior). No obstant, Salut preveia per a aquest cap de setmana un escenari molt més dur i anticipava una forquilla d’entre 3.000 i 6.000 nous positius diaris i d’entre 620 i 750 malalts greus. Així ho recollia l’informe

Evolució de la situació epidemiolò­gica: escenaris per al període

electoral de la conselleri­a fet públic el 14 de gener. En aquest informe Salut també comptava que el 14-F hi hauria una velocitat de contagi (o Rt, que mesura el creixement potencial de la pandèmia) d’entre 0,9 i 1 punts, però aquest dissabte es troba en 0,81. Per sota d’1, la pandèmia està en regressió.

Malgrat que la situació epidemiolò­gica de Catalunya ara no és tan catastròfi­ca com el Govern preveia, continua sent complicada. Ahir es van comptabili­tzar a més 55 noves morts (des de l’inici de la pandèmia han mort 20.133 catalans) i hi ha un total de 2.222 persones amb Covid ingressade­s en hospitals, 167 menys que el dia anterior. La pressió assistenci­al segueix fuetejant els centres hospitalar­is, que fa dies que s’estan buidant de pacients amb coronaviru­s, però a un ritme molt lent.

A més, les autoritats sanitàries estan molt pendents de la variant britànica del coronaviru­s, que és un 40% més contagiosa que la de Wuhan i que a Catalunya ja és present en el 25% dels casos. Segons Salut, serà la variant predominan­t a Catalunya el mes que ve i podria influir molt en l’evolució de la pandèmia. Amb tot, aquest cap de setmana es manté la tendència a la baixa experiment­ada aquesta setmana sobre l’abast del coronaviru­s a Catalunya. Altres indicadors, com l’índex de rebrot, continuen caient. Ahir se situava en els 319 punts, 17 menys que divendres. Però, al continuar per sobre dels 200 punts, es considera que el risc que l’epidèmia torni a créixer és encara «molt alt».

I, malgrat els bons registres, hi ha una dada que ha crescut sensibleme­nt respecte al dia anterior: el nombre de persones infectades. Divendres eren 1.983 i ahir van superar les 2.200. Des de l’inici de la pandèmia, s’han contagiat 533.338 persones a Catalunya.

Vacunació en residèncie­s

Tot i que Catalunya (i en general tot Espanya) ha doblegat la corba de la tercera onada, la situació continua sent fràgil. És per això que els experts recomanen no afanyar-se amb la desescalad­a i aixecar mesures abans d’hora. Catalunya va suavitzar les restriccio­ns dilluns, quan els bars i restaurant­s van començar a obrir dues hores més al dia: de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores. I el confinamen­t ha passat de ser municipal a comarcal. El màxim de morts diàries en aquesta tercera onada es va registrar fa tot just dos dies, l’11 de febrer, amb 114 morts. A la segona onada es va registrar el 5 de novembre, amb 89 morts en un dia.

Per la seva banda, la cobertura de vacunació a les residèncie­s d’avis i de persones amb diversitat funcional continua augmentant. L’administra­ció de la primera dosi ja supera el 80% de les places als geriàtrics. En total, dissabte hi havia 53.923 persones més que havien rebut la primera dosi de la vacuna i 44.021 que els han injectat la segona.

 ?? Ricard Cugat ?? La platja de la Barcelonet­a, molt freqüentad­a ahir al migdia.
Ricard Cugat La platja de la Barcelonet­a, molt freqüentad­a ahir al migdia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain