El Periódico - Català

Avis alliberats

Després de ser vacunats, els interns de geriàtrics surten al carrer per primer cop des del començamen­t de la pandèmia, fa onze mesos

- ELISENDA COLELL

Després d’11 mesos d’estricte tancament, de pors i moltes morts, els residents dels geriàtrics a Catalunya poden sortir al carrer. La Generalita­t va alleujar les restriccio­ns d’aquests centres dijous passat, perquè els residents dels centres que no tenen casos de malalts de coronaviru­s, o que tinguin casos aïllats i controlats, puguin sortir a l’exterior.

Aquestes mesures d’obertura es prenen tenint en compte que la situació epidemiolò­gica ha millorat en les últimes setmanes a Catalunya i, especialme­nt, a les residèncie­s, on la cobertura vacunal amb l’administra­ció de la segona dosi arriba al 75% dels residents. No obstant, els familiars que recullin als residents no podran entrar als centres i s’utilitzara­n espais destinats específica­ment per a això, ja que es deixaran de fer proves anticovid als que vagin de visita.

El nou protocol no explica si els residents que surtin al carrer hauran de ser aïllats al tornar, com es feia fins ara, però es dona a entendre que no, a l’indicar que al tornar el centre haurà de dur a terme diverses mesures, entre les quals, desinfecta­r el calçat, la cadira de rodes o el caminador, rentar-se les mans i canviar-se de roba.

Aquests protocols van arribar als directors dels geriàtrics divendres, tot i que el Govern ho va anunciar dijous. És per això que alguns centres han preferit posposar les sortides a partir de demà, segons informen patronals com UPIMIR. «Hem d’organitzar la tornada al centre amb els profession­als que tenim, i hem preferit avisar les famílies que si volen fer visites ho facin a partir de dilluns», explica el president de l’Associació Profession­al Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependènci­a (ASCAD) i director de la residència Les Fonts de Terrassa.

Espais no segurs

Una altra de les preocupaci­ons és la de convèncer les famílies que no portin els avis a espais no segurs com poden ser els seus domicilis ni organitzin esdevenime­nts amb més familiars. Les mesures del Govern preveuen que els residents poden sortir almenys dos dies seguits i, per tant, puguin dormir fora del geriàtric. «La majoria de les famílies no ho faran, perquè l’estat d’alta dependènci­a dels avis impedeix que els puguin atendre a casa. Però haurem de ser més didàctics que mai amb els més autònoms», apunta Rueda.

n

 ??  ?? Interns i familiars, en una plaça de Barcelona, ahir.
Interns i familiars, en una plaça de Barcelona, ahir.
 ?? Ricard Cugat ?? Avis interns a residèncie­s passejant pel carrer, ahir.
Ricard Cugat Avis interns a residèncie­s passejant pel carrer, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain