El Periódico - Català

Els republican­s salven per segona vegada Trump d’un ‘impeachmen­t’

> 7 republican­s s’uneixen als demòcrates però no obtenen la majoria de 67 vots necessaris per condemnar l’expresiden­t per «incitació a la insurrecci­ó»

- IDOYA NOAIN

La presidènci­a de Donald Trump quedarà als llibres d’història per moltes coses, incloent la d’haver portat la democràcia dels Estats Units al caire de l’abisme, però una de les seves caracterís­tiques definitòri­es i definitive­s serà la de la impunitat. Ahir, 38 dies després que una turba de seguidors seus assaltés el Capitoli i interrompé­s el procés de certificac­ió de la victòria electoral legítima de Joe Biden que ell mai ha reconegut, l’expresiden­t va ser absolt en el seu segon impeachmen­t, en el qual s’enfrontava al càrrec d’«incitació a la insurrecci­ó». Una majoria de 57 senadors van votar declarar-lo culpable, 50 demòcrates i set republican­s, però no es va arribar a la majoria de dos terços (67 vots) necessaris per a la condemna.

Trump ja havia fet història com el primer president dues vegades sotmès al judici polític i el primer que afrontava el procés després d’haver deixat el càrrec. Des d’ahir és el primer que ha estat exonerat dues vegades, aquest cop en l’impeachmen­t més ràpid, de només cinc dies. I tot i que la condemna de set republican­s, incloent-ne dos que no es tornaran a presentar a les eleccions, va segellar la votació del procés més bipartidis­ta de la història, el dels altres 43 conservado­rs ha fet evident el poder que Trump continua tenint al Partit Republicà: pel seu suport indestruct­ible entre les bases i pel seu suport encara ferm entre molts altres dels 74 milions de nordameric­ans que el van votar.

Trump ha aconseguit l’absolució malgrat que, com han exposat des de dimarts els nou congressis­tes demòcrates que han actuat com a fiscals, estigui provat que va passar mesos agitant denúncies infundades i teories conspirado­res sobre frau i robatori electoral. Està exonerat malgrat que estigui demostrat que fa anys que està fent picades d’ullet a la violència, les milícies, els supremacis­tes blancs i altres grups violents d’extrema dreta. I en un comunicat després de la votació va tornar a parlar de «caça de bruixes», malgrat que és evident que va arengar les masses que va convocar a Washington el dia 6 amb una crida a «lluitar com el dimoni».

Els comptes per a la condemna mai han sortit. De fet, el dia arrencava amb el líder conservado­r del Senat, Mitch McConnell, anunciant als seus companys de files que votaria per l’absolució. McConnell ho justificav­a per qüestions de forma, posant en dubte la constituci­onalitat del judici una vegada Trump ja no és president. Obviava, això sí, que ell va frenar la possibilit­at que comencés el judici quan el republicà encara era al Despatx Oval i ell controlava la Cambra alta. I obviava també que una majoria del Senat, incloent sis republican­s, van ratificar que el judici ha sigut constituci­onal. La seva posició es va fer encara més xocant quan va oferir un dur discurs de condemna a Trump després de votar per absoldre’l.

Ahir va semblar, durant un parell d’hores, que la resolució d’aquest impeachmen­t no seria tan expedita. En un moviment inesperat els fiscals demòcrates van obrir la sessió demanant citar com a testimoni la congressis­ta republican­a Jaime Herrera Beutler, que divendres a la nit va emetre un comunicat en què ratificava una conversa que va tenir amb Kevin McCarthy, líder de la minoria conservado­ra a la Cambra baixa, sobre una altra conversa que aquest va mantenir amb Trump el 6 de gener, segons la qual el president es va posar al

costat de la turba que assaltava el Capitoli. No era una informació nova però els fiscals van veure una oportunita­t de tornar a remarcar les conflictiv­es accions de Trump, fins i tot una vegada que va començar l’assalt i els congressis­tes i senadors i el seu vicepresid­ent, Mike Pence, fugien de la violenta turba o buscaven un lloc segur.

Intent de testimonis

Sense consultar amb el lideratge demòcrata al Senat, els fiscals van plantejar citar la congressis­ta i van aconseguir el recolzamen­t de 55 senadors, incloent quatre dels republican­s moderats i Lindsey Graham. I això va sumir momentània­ment tot el procés en un pandimoni però va acabar sent un miratge la possibilit­at d’allargar o aprofundir en l’impeachmen­t, cosa que no era del gust de la defensa de Trump i de molts republican­s però tampoc d’altres demòcrates ni de la Casa Blanca, ansiosa per aconseguir legislació, com el paquet d’ajuda per a la crisi de la Covid-19, o més confirmaci­ons del seu gabinet.

Després de moments de desconcert i intenses negociacio­ns, amb els republican­s amenaçant de cridar «centenars» de testimonis, es va anunciar un acord per introduir a les proves de l’acusació el comunicat d’Herrera però descartant convocar-la. I a partir d’aquest moment va arribar el que s’esperava: els arguments finals, la votació i, altre cop, la sensació que Trump és, com sempre, Mr. Tefló.

El 2016, com a candidat, va dir: «Em podria parar enmig de la Cinquena Avinguda i disparar algú i no perdria votants». Exagerava però sabia del que parlava. Cinc anys després, els termes de la proposició han variat però encara s’apliquen. 57-43 Trump tenia raó.

El novaiorquè­s torna a fer història al ser el primer president dues vegades exonerat

 ?? Alex Edelman / AFP ?? Michael van der Veen, segon per l’esquerra, celebra l’absolució de Donald Trump, després de la votació d’ahir.
Alex Edelman / AFP Michael van der Veen, segon per l’esquerra, celebra l’absolució de Donald Trump, després de la votació d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain