El Periódico - Català

Continuïta­t, relleu o canvi

Les cinquenes eleccions catalanes en una dècada dirimeixen si segueix el procés i, en aquest > cas, qui el pilota La revàlida de la majoria independen­tista serà clau per decantar el Govern >

- JOSE RICO Barcelona

El veto d’ERC al PSC redueix les opcions d’Illa de ser president al fet que el secessioni­sme no sumi 68 escons

Aragonès i Borràs es disputen si es prioritza l’estratègia de diàleg o de xoc amb el Govern central

L’etiqueta de plebiscità­ries ha adjectivat les dues últimes eleccions autonòmiqu­es que s’han celebrat a Catalunya, marcades per una forta polaritzac­ió política i social. El coronaviru­s ha impedit que els comicis d’avui estiguin revestits d’aquesta connotació, però de la decisió dels catalans torna a dependre el futur del procés independen­tista iniciat el 2012. La diferència amb les convocatòr­ies anteriors és que aquesta vegada són tres, i no dos, els escenaris que es poden obrir a partir de demà. L’enverinat pols a tres bandes que s’ha viscut a l’atípica i aspra campanya fa que els 5.624.044 electors dictaminin avui si volen que el procés es radicalitz­i, es modernitzi o es dilueixi.

Allà on cap enquesta fallarà és que no hi haurà majories absolutes i s’obrirà pas al Parlament més fragmentat de la història, cosa que obligarà el candidat o candidata que vulgui ser investit a començar una titànica carrera d’obstacles per mirar de destenyir les línies vermelles fixades pels partits durant la campanya. Els vetos creuats fan témer fins i tot una hipotètica repetició dels comicis, que per terminis podria tenir lloc en ple estiu.

La més vermella d’aquestes línies, l’inèdit cordó sanitari independen­tista contra el PSC, és un llast per a les opcions de ser president del candidat socialista, Salvador Illa, que va deixar el Ministeri de Sanitat en plena pandèmia a la recerca del tomb electoral que treiés els sobiranist­es de la Generalita­t. La seva eventual victòria pot ser-li tan amarga com la d’Inés Arrimadas el 2017 si les forces independen­tistes continuen sumant una majoria absoluta.

Davant la igualtat de les enquestes, l’exministre ha sigut el blanc dels dards més enverinats de la campanya, però es va enredar a la recta final amb una negativa a sotmetre’s a una PCR que els seus oponents van aprofitar per deixar anar la sospita que s’havia colat en la vacunació. Illa ha deixat clar que, si guanya avui, es presentarà a la investidur­a encara que no tingui prou suports, amb l’objectiu d’assenyalar ERC com a responsabl­e de perpetuar els blocs que divideixen Catalunya des de fa un lustre.

Els republican­s s’han vist arrossegat­s a deixar per escrit un veto al PSC que havien promès de paraula per no perdre pistonada en la lluita amb JxCat per l’hegemonia independen­tista. L’hipotètic triomf de Pere Aragonès o el de Laura Borràs suposarà la pervivènci­a de la flama processist­a, però qui porti el timó del Govern serà més decisiu que mai, ja que els ritmes i les estratègie­s de tots dos són com la nit i el dia, un d’ancorat a la taula de diàleg amb el Govern central, i l’altre, a la inconcreta promesa d’activar la nonada DUI del 2017.

Per diluir el pes de Junts i excloure el PSC, ERC encapçala la proposta d’un Govern multiparti­t de totes les forces favorables a un referèndum i a l’amnistia dels presos de l’1-O, però aquí s’acaben les coincidènc­ies entre En Comú Podem, la CUP i el PDECat, les tres formacions que es disputen la clau de la governabil­itat. Semblen incompatib­les, i per això la majoria ha rebutjat la idea, cosa que pot afegir esculls a les negociacio­ns.

Aragonès i Borràs han obert la porta a governar en solitari amb suports externs si la convivènci­a al Consell Executiu s’intueix encara més inhòspita. Un factor clau per encarar les negociacio­ns serà la distància que separi avui la primera força independen­tista de la segona.

Si guanya ERC, però la diferència amb JxCat és molt estreta, els republican­s temen que les condicions de Borràs els empenyin una altra vegada cap al xoc amb un Govern al que acaben de donar l’oxigen pressupost­ari que necessitav­a. I el mateix risc corre Esquerra si el partit de Carles Puigdemont la torna a superar i conserva la presidènci­a de la Generalita­t. Amb raó Aragonès ha repetit als debats de campanya que «no és el mateix estar en un govern que presidir-lo».

Una victòria de Borràs faria presagiar una altra legislatur­a de convulsion­s, tant per la continuïta­t de l’envit independen­tista com per l’horitzó judicial de la presidenci­able de Junts, que, imputada per quatre delictes de corrupció, podria acabar al banc dels acusats i, hipotètica­ment, inhabilita­da com l’últim president, Quim Torra.

En aquesta pugna dins del bloc secessioni­sta també serà determinan­t el percentatg­e de vot que sumin els seus integrants. El 2017, amb la polaritzac­ió ben viva i una participac­ió de rècord (79%), es van quedar al 47,5%. Es dona per fet una caiguda de la mobilitzac­ió que podria tornarla a cotes anteriors al procés, un escenari que, a priori, beneficia l’independen­tisme, que sol estar força més mobilitzat que l’electorat no sobiranist­a.

Un tercer trio resol avui la seva batalla particular. El guanyador de les eleccions del 2017 pot patir la caiguda més gran en unes autonòmiqu­es. Ciutadans es juga el pot de les essències constituci­onalistes amb el PP i la ultradreta de Vox, que també pica a la porta del Parlament.

 ??  ?? Àngels Chacón PDECat
Alejandro Fernández PP
Dolors Sabater CUP
Pere Aragonès ERC
Laura Borràs JxCat
Salvador Illa PSC
Ignacio Garriga Vox
Carlos Carrizosa Ciutadans
Jéssica Albiach En Comú Podem
Àngels Chacón PDECat Alejandro Fernández PP Dolors Sabater CUP Pere Aragonès ERC Laura Borràs JxCat Salvador Illa PSC Ignacio Garriga Vox Carlos Carrizosa Ciutadans Jéssica Albiach En Comú Podem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain