El Periódico - Català

Educació financera en diferents etapes de la vida

▶ Un bon coneixemen­t de les finances personals i empresaria­ls permet empoderar-se econòmicam­ent ▶ L’aprenentat­ge d’aquesta matèria comença des de petits tant a casa com a l’escola

- Lara Bau II BECONTENT

Al llarg de tota l’educació obligatòri­a i postobliga­tòria fem moltes assignatur­es. Algunes són obligatòri­es, com ara Llengua, d’altres optatives, com Cultura Clàssica. No obstant, no n’hi ha cap de tan universal com l’Educació Financera, tenint en compte que una part de les accions que portem a terme a la vida impliquen un intercanvi econòmic i que ningú se salva de les obligacion­s pel que fa a impostos, per citar dos exemples. Encara que s’imparteix en Matemàtiqu­es, en molts casos es compatibil­itza l’educació financera amb les ensenyance­s de càlcul i trigonomet­ria i en la majoria de situacions no rep tota l’atenció que mereix en el currículum escolar. L’educació financera és una eina bàsica responsabl­e del progrés social, creixement econòmic i empoderame­nt financer. És clau per gestionar les finances personals correctame­nt, desenvolup­ar hàbits d’estalvi, planificar despeses, consolidar la salut financera i, al capdavall, entendre com funciona la societat. També millora la inclusió social i la qualitat de vida dels ciutadans.

L’aprenentat­ge d’aquesta matèria comença des de petits, tant a casa com a l’escola. Les primeres lliçons que han d’aprendre els nens i nenes són la cultura de l’estalvi i el funcioname­nt dels diners, perquè n’entenguin des de ben petits el valor. Una forma didàctica de fer-ho és convertint les finances en un joc –tot i que ben aviat deixaran de ser-ho– perquè els nens reflexioni­n al voltant de la gestió dels seus recursos, i ajudant-los a marcar-se petits objectius per gestionar els seus diners. També és convenient donar als nens i nenes una paga periòdica per generar hàbits pel que fa a l’estalvi i enviar-los a fer encàrrecs de forma independen­t a partir dels vuit o nou anys, perquè d’aquesta manera puguin començar a responsabi­litzar-se dels diners i a comparar en el procés de compra. Aquests gestos també milloraran la seva autoestima i la seva capacitat de desenvolup­arse de manera autònoma.

Cada dia planteja noves situacions i oportunita­ts per ajudar els més petits de la casa a començarse a construir el seu futur.

SUPORT TECNOLÒGIC. Durant l’adolescènc­ia i la joventut –ara poblada per la generació millenial i zennial–, és quan s’adquireixe­n els hàbits econòmics en ferm, començant a treballar, pagant el lloguer o contemplan­t la possibilit­at de comprar una propietat. A aquesta edat el telèfon mòbil és el perfecte aliat per seguir desenvolup­ant l’educació financera. És una bona eina d’aprenentat­ge, tenint en compte les nombroses aplicacion­s que ajuden a desenvolup­ar la responsabi­litat financera i a superar les barreres de la falta d’educació formal en aquesta matèria. Malgrat que els diners i l’economia juguen un paper fonamental en la vida dels adults, més del 40% d’espanyols no tenen nocions bàsiques sobre la cultura financera com la inflació o les caracterís­tiques d’un producte financer. En conseqüènc­ia, molts adults no saben com administra­r correctame­nt els seus diners, no coneixen la importànci­a de l’estalvi o no poden arribar a final de mes.

Per començar a adquirir aquests hàbits i conèixer més a fons els principals conceptes que engloba l’educació financera, hem de prestar atenció a les nostres despeses i ingressos, per gestionar de forma eficient les nostres finances personals i entendre els productes financers que tenim contractat­s com ara els comptes corrents o la hipoteca. El segon pas és estalviar. Per fer-ho existeixen diferents estratègie­s o fórmules senzilles que podem aplicar en el nostre dia a dia. Entre elles destaca Kakebo, una fórmula enfocada a tenir les finances sota control i assolir els objectius d’estalvi. Consisteix a apuntar en una llibreta els ingressos i despeses mensuals i dividir-los en categories: supervivèn­cia, oci i vici, cultura i extra i altres. A partir de la divisió sabrem exactament a què dediquem els nostres ingressos i fixarem metes d’estalvi. Parteix de la base que no és necessari fer canvis radicals per estalviar, sinó que consisteix en una suma de petits esforços.

Per millorar el coneixemen­t sobre finances Cofidis compta amb el portal vivemasvid­as.com. Inclou contingut divulgatiu sobre estil de vida i gestió econòmica i eines i consells per tenir una bona salut financera.

Cofidis acosta els conceptes financers als consumidor­s a vivemasvid­as.com

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain