El Periódico - Català

Sense dret a vot

- Jim Taylor

Soc un ciutadà britànic que viu a Barcelona des de fa 21 anys. Visc amb la meva dona i el meu fill, tots dos nascuts a Barcelona. Els escric per destacar una injustícia de la qual moltes persones potser no siguin conscients. Fins i tot abans del Brexit, com a ciutadà britànic resident a Espanya durant més de 15 anys, vaig perdre el meu dret a votar a les eleccions del Regne Unit, i alhora tampoc tenia dret a votar a les eleccions nacionals o autonòmiqu­es aquí a Espanya, on vaig fer la meva vida. Si considerem que el dret a participar en les eleccions és un dret fonamental dels ciutadans europeus, ¿on és la justícia en el sistema actual?

Òbviament no estic sol en això. Hi ha d’haver milers de ciutadans de tot Europa que es trobin en la mateixa situació. ¿Com és possible que Europa, bressol de la democràcia, encara no hagi abordat aquest tema? Està molt bé que ensenyem a altres països les virtuts del sistema democràtic, però ¿no ens hauríem d’assegurar que el nostre sistema sigui just?

Poden dir que tot el que he de fer és convertir-me en ciutadà espanyol. Bé, això no és tan fàcil com es pot pensar; implica una despesa considerab­le i molta burocràcia. Segons la meva opinió, qualsevol persona que hagi residit en un comtat durant un període de temps considerab­le i, òbviament, s’hagi establert allà formant una família i hagi pagat imposats hauria de poder decidir automàtica­ment si tria demanar la ciutadania o no. Recordin el crit dels revolucion­aris nord-americans: «¡No hi ha impostos sense representa­ció!». n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain