El Periódico - Català

L’oprobi del patriarcat

- José Melero

La paraula patriarca ve del grec i significa enviar. En el seu sentit literal, el patriarcat és «l’autoritat del pare». Personatge­s de gran influència social i religiosa com Plató, Aristòtil, Pau de Tars i Tomàs d’Aquino van ser quatre pilars del patriarcat, al proclamar sense objeccions que la dona no té ànima immortal, és un ésser imperfecte, ha de callar a les assemblees o li manca la dignitat que té l’home.

A aquests personatge­s cal afegir-ne un de més recent, Charles Darwin (1809 – 1882), pare de la teoria de l’evolució, que va al·legar la superiorit­at de l’home davant la dona com un constituti­u de la naturalesa humana. La revolució darwiniana, que va contribuir a eliminar molts prejudicis de les ciències naturals, no va ser capaç d’eliminar l’androcentr­isme mantingut durant segles sobre la inferiorit­at «natural» de les dones respecte als homes.

El patriarcat s’ha mantingut durant mil·lennis com una estructura social, familiar, política, religiosa o econòmica que va començar a enfonsar-se el segle passat. És d’esperar que durant aquest segle s’implanti el dret a la igualtat de les dones respecte als homes en tots els nivells, en compliment del primer article dels Drets Humans que declara que «tots els éssers humans neixen i es mantenen lliures i iguals en drets». És inajornabl­e que les institucio­ns que discrimine­n per sexe, com alguns centres docents, empreses o institucio­ns religioses deixin de percebre ajut econòmic de l’Estat i de les autonomies, perquè mentre persisteix­i aquest recolzamen­t s’està contribuin­t que es mantingui vigent el patriarcat, cosa que constituei­x un deshonor o oprobi inqualific­able per a les dones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain