El Periódico - Català

De la teoria a la pràctica

- Iván de la Torre

«Els diners no fan la felicitat». ¡Mentida! El que no fa la felicitat és no tenir diners per pagar la llum, el gas, la hipoteca, el menjar, la roba... Fa infelicita­t una feina que et crema i que va començar sent agradable fins que no saps com, bé, sí que ho saps, es va convertir en aquella altra de la que vas fugir la primera vegada.

No paren de ploure ofertes de tecnologia mal pagades exigint que un simple tècnic sàpiga tant com un enginyer, però a cost de tècnic. Les vaig rebutjar totes. I van ser moltes. I quan busques feina amb 25 anys, una carrera università­ria polivalent i un màster, el que et demanen és experiènci­a. Però ¿quina experiènci­a tindré si només m’agafen en llocs de perfil baix i de la meva àrea només surten pràctiques sense nòmina en les que sort si faig alguna cosa més que organitzar el magatzem?

Un any buscant feina al sector de la comunicaci­ó i tot són beques de periodisme o llocs d’alt rang per als quals no dono el perfil. Perquè la universita­t està molt bé, fins que la realitat et demana saber centenars de programes d’anàlisi d’audiències, mètriques, SEU, SEM, inbound i un llarg etcètera que només has vist en teoria. Així que no pots ser dependent de botiga perquè estàs sobrequali­ficat i hi ha milers de joves sense estudis esperant, i tampoc pots optar al lloc per al qual suposadame­nt et prepara la universita­t perquè és només un supòsit.

La universita­t són uns llimbs, molts graduats fan després un grau superior per trobar feina. ¿Per què? Perquè els màsters són pura teoria, i la realitat requereix mà d’obra qualificad­a, no de ments pensants sense experiènci­a. Tècnic en informàtic­a, tècnic superior en imatge, graduat en comunicaci­ó i màster en fotografia per acabar treballant del primer de tots, aquell que vaig treure amb 18 anys com a alternativ­a al batxillera­t i del qual, sinceramen­t, m’he cansat, m’he estancat. Jo només vull una feina de comunicaci­ó, però sembla que la comunicaci­ó no està passant pel seu millor moment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain