El Periódico - Català

Alto, no tan de pressa

El 14-F podria modelar un temps polític nou a Catalunya. Això és tècnicamen­t possible, però poc probable.

- LUIS MAURI

El resultat de les eleccions delimita un camp de joc enrevessat, sembrat de paradoxes. No hi haurà canvi, canvi en majúscules, s’entén, però res serà exactament igual. Les urnes encloïen tres incògnites principals i les tres han sigut aclarides. No obstant, l’equació no ha quedat resolta. No hi ha garantia sòlida que la llarga paràlisi governamen­tal que afligeix Catalunya s’estigui acostant al final.

Primera incògnita aclarida: ERC aconseguei­x invertir la correlació de forces al camp independen­tista. Per primera vegada, els republican­s superen els postconver­gents a unes autonòmiqu­es i es col·loquen en situació de presidir la Generalita­t.

Segona: el PSC, propulsat per Illa, posa fi a una travessia del desert d’una dècada de durada. Els socialiste­s reneixen sobtadamen­t i guanyen una cita electoral a Catalunya per primera vegada des del 2008.

Tercera: hi ha dues majories parlamentà­ries possibles, una independen­tista i una altra d’esquerres. Esquerra té la clau de totes dues.

La resolució d’aquestes tres incògnites podria modelar un nou temps polític a Catalunya. Alto, no tan de pressa. Aquesta hipòtesi és possible, però poc probable. El bloc independen­tista amplia la seva majoria, gràcies a l’estirada de la CUP i a la baixa participac­ió electoral, i el ‘sorpasso’ republicà al partit de Puigdemont és ínfim. L’escó i els 35.000 vots amb els quals Aragonès avantatja Borràs no li haurien donat l’hegemonia sense la trencadiss­a postconver­gent, per la qual es perden els 77.000 vots del PDECat.

El raquitisme de la victòria d’ERC a la llarga guerra interna nacionalis­ta fa inversembl­ant una descongela­ció dels blocs que fracturen la política catalana. Aragonès necessitav­a un avantatge folgat per reforçar el gir pragmàtic. Sense ell, les possibilit­ats de rebutjar l’abraçada d’os de Junts i girar la vista a l’esquerra s’encongeixe­n fins a la seva mínima expressió.

Illa intentarà presentar-se a la investidur­a si Aragonès no s’avança forjant una majoria llampec. De tota manera, el socialista sap que no aconseguir­à la presidènci­a, però no incorrerà en el fatal abandó de funcions d’Arrimadas el 2017. El PSC no s’autoamputa­rà la seva condició d’alternativ­a de govern; complirà el tràmit i consolidar­à la seva posició per disputar el segon assalt, arribi quan arribi. Aquest és l’afany d’Illa.

Junts podria posar a Aragonès unes condicions molt incòmodes per reeditar una coalició de govern. Una esmena a la totalitat de la realpoliti­k republican­a, la tornada al fonamental­isme. Puigdemont, atrapat per la seva circumstàn­cia, podria veure’s temptat d’envidar amb l’amenaça d’una repetició electoral. Però les seves cartes no són bones. Acaba de perdre la corona independen­tista precisamen­t quan aquest bloc amplia la seva representa­ció al Parlament. Forçar una tornada a les urnes podria propiciar un augment de la participac­ió metropolit­ana si el virus hagués afluixat i un eventual avenç d’Illa en el segon assalt. I Junts, mancat d’estructure­s orgàniques i territoria­ls fermes, és un gran dependent dels recursos associats al poder polític. En aquestes condicions, fora del Govern no és que hi faci fred, gela fins a la gangrena.

Venen dies enrevessat­s. De nou.

Puigdemont pot collar ERC, però ha perdut la corona, depèn del poder i fora d’ell gela fins a la gangrena

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain