El Periódico - Català

Illa reivindica la seva victòria i no tira la tovallola de la investidur­a

> El PSC constata que un pacte d’esquerres és aritmètica­ment possible malgrat les dificultat­s i crida tots els partits excepte Vox

- DANIEL G. SASTRE

Tot i que és conscient que té molt difícil formar govern, el PSC, com a partit guanyador de les eleccions catalanes, pensa jugar les seves cartes per mirar d’evitar la repetició del pacte independen­tista a la Generalita­t. La reunió de l’executiva del partit va servir ahir per constatar la victòria en vots i en escons de Salvador Illa i el creixement socialista en les quatre circumscri­pcions, i perquè el candidat reiterés que intentarà la investidur­a.

Illa va prendre la iniciativa trucant a la tarda als líders de tots els partits excepte Vox. La lectura del resultat és que els ciutadans han donat opcions a una «altra aritmètica» –la suma d’esquerres– al marge del pacte independen­tista, i que en tot cas és Esquerra qui ha de «retratar-se» descartant l’acord progressis­ta. Es tracta de transmetre que pels socialiste­s no quedarà.

En aquest sentit, una vegada passades les eleccions, la cúpula socialista creu que ERC hauria «de donar-se un temps per digerir el resultat» i no tancar-se portes. «Si es volen aïllar amb la dreta independen­tista i l’extrema esquerra independen­tista, ells veuran», va afirmar una veu del partit. També va insistir en la línia del pacte d’esquerres l’expresiden­t de la Generalita­t José Montilla, que va assegurar que «la possibilit­at de buscar vies d’entesa entre els guanyadors de les eleccions [el PSC] i els guanyadors del bloc independen­tista [ERC] és una oportunita­t que no hauríem de malgastar».

El PSC creu que compta amb la carta de la mala relació entre ERC i JxCat, i intentarà que la seva victòria no sigui tan poc fructífera com la de Ciutadans el 2017. Però ni tan sols presentar-se a la investidur­a és a les mans d’Illa, perquè és el president del Parlament el que decideix qui és el candidat més ben situat per proposar-ho. «El president del Parlament no està escollit, alguna cosa haurem de dir. Anem pas a pas. Els parla el candidat de la formació amb més recolzamen­ts. Per convicció i per coherència, vull fer Govern», va insistir el candidat socialista.

«Sense retrets ni venjances»

«El que correspon és que Aragonès em doni suport a mi com a guanyador de les eleccions», defensa

L’executiva del PSC també va constatar que són les forces que aposten pel diàleg les que més recolzamen­t popular han tingut a Catalunya, en detriment de JxCat i Cs, que fins diumenge encapçalav­en els seus respectius blocs. Però quan se li va preguntar a Illa si estaria disposat a recolzar des de fora un Govern presidit per Pere Aragonès, va contestar: «El que es correspon és que ell em doni recolzamen­t a mi com a guanyador de les eleccions». «Nosaltres posarem el canvi, sense retrets ni venjances», va dir.

Illa va insistir que la seva voluntat de presentar-se a la investidur­a «no és un gest simbòlic, sinó real», i va mirar d’instal·lar la idea que no té sentit que els independen­tistes tornin a formar Govern. «Ja hi havia abans de les eleccions una majoria independen­tista, just la que ens ha portat al bloqueig en aquesta legislatur­a. No volem més això, volem obrir un temps nou», va afirmar. Però també va mantenir algunes línies vermelles, com que l’amnistia i l’autodeterm­inació «no són dos horitzons realitzabl­es».

 ?? Quique García / Efe ?? Salvador Illa, en una cafeteria a prop de la seu del PSC a Barcelona, ahir.
Quique García / Efe Salvador Illa, en una cafeteria a prop de la seu del PSC a Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain