El Periódico - Català

La fiscalia recorre la semilliber­tat dels presos de l’1-O

> Els jutges de vigilància penitencià­ria decidiran ara si suspenen la mesura

- J. G. ALBALAT

Només un dia després de les eleccions catalanes, la fiscalia va presentar ahir un recurs contra la decisió de la Generalita­t d’atorgar el tercer grau penitencia­ri o de semilliber­tat (només van a dormir a la presó i els caps de setmana poden pernoctar a casa) als nou dirigents independen­tistes condemnats pel procés. Ara són els jutges de vigilància penitencià­ria els qui decidiran si suspendre cautelarme­nt aquesta mesura, tal com demana expressame­nt el ministeri públic, i ordenar el reingrés a la presó d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi

Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

El fiscal considera que la concessió del tercer grau penitencia­ri continua sent prematura per les penes imposades i la part «poc significat­iva» del seu compliment, alhora que al·ludeix a la «gravetat» del delicte comès, com és el de sedició, el seu no reconeixem­ent per part dels dirigents independen­tistes i la voluntat d’alguns d’ells de «tornar a fer-ho». Al seu entendre, no s’ha produït «cap circumstàn­cia diferent» respecte a la primera vegada que la Generalita­t va atorgar la semilliber­tat als presos, el juliol del 2020, decisió que va ser revocada pel Tribunal Suprem,

recalca, «fa tan sols 40 dies» (al desembre).

El recurs remarca que el programa de tractament per als polítics empresonat­s «ha de tenir per objecte» ensenyar «a respectar la llei, que només es pot aconseguir el que es desitja utilitzant els mecanismes legalment establerts en la normativa que regeix el nostre Estat social i democràtic de dret». De manera, afegeix, que «un Govern autonòmic no pot transforma­r l’estructura de l’Estat i plasmar-ho en un text legal fora dels cursos jurídics de reforma». Aclareix que els presos independen­tistes no estan condemnats «per voler transforma­r l’estructura de l’Estat, fi totalment legítim i respectabl­e, sinó per voler fer-ho fora dels cursos legalment». La seva conducta, concreta, va ser «molt greu, no només en termes jurídics, sinó en termes de repercussi­ó social i institucio­nal», ja que «el perjudici causat ho ha sigut a l’estructura» de l’Estat, així com a la Constituci­ó, «havent-se volgut vulnerar la unitat territoria­l.

«Degoteig mesurat»

La fiscalia qualifica de «degoteig cronològic­ament mesurat» les decisions carceràrie­s de la Generalita­t sobre els líders sobiranist­es i qüestiona l’aplicació de la semilliber­tat «a tots ells sense excepció». Segons la seva opinió, la política penitencià­ria del Govern està dirigida «directamen­t a l’objectiu d’alterar la decisió condemnatò­ria de la sentència i el seu efectiu compliment».

Hores abans que comencés la campanya electoral, el dia 28 de gener, la Generalita­t va tornar a concedir el tercer grau que el Tribunal Suprem havia revocat el 4 de desembre.

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Els polítics presos, durant un recent acte a favor de la seva llibertat.
Jordi Cotrina Els polítics presos, durant un recent acte a favor de la seva llibertat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain