El Periódico - Català

Les patronals i els sindicats demanen no repetir eleccions

> Els agents socials advoquen per un Govern «estable» i que esgoti la legislatur­a

- AGUSTÍ SALA GABRIEL UBIETO

Patronals i sindicats a Catalunya insten els partits polítics a arribar a acords, eliminar vetos creuats i permetre la investidur­a d’un president sense haver de tornar a passar per les urnes. Els agents socials es van pronunciar al llarg del dia d’ahir a través de diferents comunicats i entreviste­s i van coincidir a reclamar un Govern efectiu al més aviat possible i amb capacitat d’aprovar uns nous pressupost­os de la Generalita­t per capejar la crisi del coronaviru­s.

A les organitzac­ions empresaria­ls els preocupa que a causa d’un buit de poder les companyies catalanes no puguin treure-li tot el suc als fons europeus Next Generation. És «urgent» aprovar les polítiques per a «la gestió dels fons europeus» i per «accelerar» la campanya de vacunació contra la Covid, va destacar Pimec en el seu comunicat. L’actual situació «requereix la determinac­ió d’un Govern fort i estable», va asseverar Foment en la seva nota.

Ni patronal ni sindicats van entrar a valorar sigles, possibles sumes o noms de candidats. «Volem un Govern al més aviat possible, tot i que sigui per criticar-lo, i el volem estable. Catalunya necessita una legislatur­a llarga», va afirmar el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros.

No obstant, CCOO i UGT sí que van emfatitzar que el pròxim president de la Generalita­t ha de ser, segons la seva opinió, d’esquerres i que els partits que li donin recolzamen­t han de prioritzar les polítiques socials. «Catalunya necessita un Govern que aposti per la protecció de treballado­rs, empreses i autònoms», que «injecti diners en ajuts directes» per pal·liar els estralls de les restriccio­ns i tancaments empresaria­ls i «que reforci el sistema de protecció de les persones», per lluitar contra «la pobresa creixent al país»; segons ha manifestat CCOO en el seu comunicat.

L’estabilita­t que li han demanat al pròxim Executiu els agents socials s’ha de traduir en capacitat per tirar endavant els pressupost­os de la Generalita­t. Entre els agents socials preocupa que en l’última dècada s’hagin celebrat cinc eleccions i que sigui cada vegada més inversembl­ant esgotar les legislatur­es, ja que això es tradueix en una falta de regularita­t en els pressupost­os, fins al punt que el 2010 va ser l’últim exercici en el qual els comptes públics catalans es van presentar en els terminis ordinaris fixats per llei.

«Una repetició electoral seria una molt mala notícia», va assenyalar Ros. En aquest sentit, els agents socials també van destacar que el descens de la participac­ió en aquests comicis no es deu únicament al temor del virus, sinó que és símptoma del «cansament de la ciutadania amb la situació política catalana dels últims anys», segons CCOO.

Diàleg i la irrupció de Vox

Pimec, CCOO i UGT també van coincidir (Foment no en va fer menció explícita) que el nou Govern ha de tenir una voluntat de diàleg manifesta amb la resta d’institucio­ns per mirar de resoldre la qüestió catalana.

Les centrals van veure amb preocupaci­ó la irrupció de Vox al Parlament com a quarta força. «És una mala notícia i el que cal intentar és que no siguin decisius en cap votació i no condicioni­n el debat polític», va assenyalar el líder d’UGT de Catalunya.

n

 ?? Elisenda Pons ?? Recollida de cadires en un bar de la plaça Reial de Barcelona.
Elisenda Pons Recollida de cadires en un bar de la plaça Reial de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain