El Periódico - Català

¿Una altra legislatur­a de bloc?

Esquerra Republican­a no pot ignorar que el 50% de Catalunya és molt, però aquest percentatg­e de vots no permet parlar en nom de tot Catalunya

- Joan Tapia

Les eleccions de diumenge permeten extreure sis grans conclusion­s, algunes de contradict­òries. Una, que malgrat les alarmes per la pandèmia s’han celebrat amb normalitat. I la conducta dels votants sotmesos a llargues cues i la dels membres de les taules aguantant una dura jornada indiquen un gran sentit cívic.

Segona, que el PSC torna a ser el primer partit en les eleccions catalanes i ho fa amb més de 50.000 vots d’avantatge sobre el segon, ERC, però empatat en nombre de diputats (33) per la llei electoral (espanyola i que el Parlament no ha canviat en 40 anys) que prioritza les províncies menys poblades. És un triomf de Salvador Illa i del PSC que revela a més un cert aval de l’electorat a la política de distensió de Pedro Sánchez. I el triomf del PSC és més rellevant que el de Cs fa quatre anys, ja que és un partit més consolidat i implantat en àmbit municipal i està al Govern d’Espanya.

El PP i Cs pateixen, al contrari, una seriosa derrota. I una part dels seus vots –la dada més negativa de la jornada– se n’han anat a Vox, que irromp amb 11 diputats al Parlament. És un factor pertorbado­r que pot augmentar encara més la crispació política.

Però, tercera conclusió (i primera contradicc­ió): malgrat que el PSC guanya, l’independen­tisme conserva, i augmenta, la seva majoria absoluta (fins a 74 escons) i sobrepassa una mica el 50% si se sumen els vots del PDECat, que no ha aconseguit entrar al Parlament. Aquesta majoria impossibil­ita –tret de miracle– que Salvador Illa sigui president.

Quarta, ERC ha aconseguit guanyar JxCat amb un diputat i 35.000 vots més, quan el 2017 JxCat només li’n va treure 13.000. I que ERC lideri l’independen­tisme és rellevant. ERC és avui menys unilateral­ista, vol negociar amb el Govern de Madrid (taula de diàleg) i va votar els Pressupost­os de Sánchez, mentre que JxCat desqualifi­ca la taula, va votar al costat del PP contra els Pressupost­os i flirtejava a recuperar la DUI si l’independen­tisme passava del 50% dels vots.

Cinquena, la participac­ió electoral (53%) ha caigut molt respecte al 2017 (79%) i 2015 (75%), però menys respecte a la mitjana anterior. A part de la pandèmia hi ha hagut una menor afluència a les urnes. No és una dada positiva, però sí que indica una menor polaritzac­ió social. Hi ha hagut menys mobilitzac­ió (o entusiasme) independen­tista i encara menys mobilitzac­ió (o por) dels no independen­tistes. Tot i que –compte– Vox ha aconseguit un vot de protesta similar al que es va veure a les eleccions espanyoles del 2019 i en les d’altres països europeus.

Sisena, al final ERC torna a tenir la clau, aquella de la qual tant va presumir Carod-Rovira. ¿Quins pactes

Salvador Illa ha quedat primer, però Pere Aragonès és el més probable nou president de la Generalita­t

d’investidur­a i de govern voldrà?

Aragonès va dir el diumenge que era un gran triomf independen­tista, però –gest de cautela– va proposar un Govern més «ampli» amb JxCat, la CUP i els comuns. És improbable que ho aconseguei­xi. JxCat i els comuns s’han declarat incompatib­les. I JxCat, a més d’haver d’investir Aragonès, amb la qual cosa Puigdemont perdria l’arma de la dissolució que va tenir la passada legislatur­a, veuria minvar la seva influència a la Generalita­t per la presència dels comuns.

Aragonès va insistir també a excloure qualsevol pacte transversa­lment i específica­ment amb el PSC. Podria doncs haver d’anar de cap a una negociació aspra només amb JxCat i les CUP. I JxCat pot jugar amb la repetició electoral ja que només ha perdut davant ERC per un escó i pels vots fugits al PDECat.

A més, Catalunya necessita –ERC ho ha reconegut– un pacte amb suports més amplis si vol parlar amb autoritat i ser escoltada. Una majoria de 74 escons (ERC-JxCat-CUP) dona dret a governar –que no és poc– però no a exigir i aconseguir canvis constituci­onals rellevants. I, tot i que l’independen­tisme sembla oblidar-ho sovint, tenir el recolzamen­t del 48%, o del 51%, dels catalans no permet parlar en nom de l’altre 50%. El 50% de l’independen­tisme no pot ser menystingu­t, com fa la dreta espanyola, però tampoc és tot Catalunya.

Per això –les dificultat­s amb JxCat i els límits del 50%– tampoc és descartabl­e, tot i que menys probable, que al final anem a una investidur­a més transversa­l que no necessària­ment comporti un pacte de govern. ¿Pot el PSC votar la investidur­a d’Aragonès com ERC va fer amb la de Sánchez?

Avui sembla improbable. ERC i el PSC haurien de parlar i Aragonès no ha començat per aquí. El primer indici, potser el definitiu, el tindrem abans de 20 dies amb l’obligat pacte per escollir el nou president del Parlament. Serà el primer acte de la legislatur­a.

n

 ??  ??
 ??  ?? Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.
Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain