El Periódico - Català

Eulàlia Vintró és catedràtic­a de la Universita­t de Barcelona.

- Ernest Folch

Amb l’independen­tisme creuant la seva última frontera amb més del 50% dels vots, el guanyador de les eleccions a Catalunya, és a dir, el que pot governar, no és el que treu més vots sinó el que treu més escons dins del sobiranism­e. Per això el president no serà Salvador Illa sinó Pere Aragonès. La qüestió central, doncs, és per què s’ha invertit el poder en l’únic bloc amb possibilit­ats de governar i per què JxCat perd davant ERC i li cedeix per primera vegada tota la iniciativa política.

El miratge de l’aritmètica sembla proporcion­ar una primera explicació: els 77.000 vots del PDECat li haurien pogut donar la victòria a JxCat. Això ha donat peu a teories exprés que culpen la formació d’Artur Mas de la derrota de Puigdemont, però si recapitule­m una mica veurem que la realitat, com sempre, és molt més complexa. Perquè l’origen de la fatal escissió és de fa menys de sis mesos, quan Quim Torra i Puigdemont van decidir fulminar la consellera Chacón i culminar així l’expulsió del PDECat. És a dir, va ser una decisió de JxCat, ideada des de Waterloo, i no una conspiraci­ó exterior, que a més va obligar a prendre partit una figura rellevant com Artur Mas, a qui (paradoxes de la vida) assenyalen ara els que fins fa res li rendien homenatge.

Però és que, a més, el rellevant de l’expulsió del PDECat del Govern és que va ser ideològica, perquè recordem que llavors es tractava no només d’assegurar el poder sinó de mantenir la puresa independen­tista, i Puigdemont creia que Chacón, Mas i companyia eren massa tebis i pactistes.

És a dir, la gent que ha votat el PDECat ho ha fet conscient de votar una formació amb una estratègia oposada a la de JxCat, que per iniciativa pròpia s’ha anat allunyant del centre del tauler, l’únic lloc en política, com ha demostrat ERC, des d’on es pacta i, en conseqüènc­ia, es governa. No, no ha sigut el PDECat el que ha impedit la victòria de JxCat. Ha sigut el mateix JxCat, guiat per una estratègia fallida de Puigdemont. A cadascú el seu.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain