El Periódico - Català

Les persones vacunades poden continuar contagiant

Metges i epidemiòle­gs demanen als immunitzat­s que segueixin amb les mesures de seguretat ja que poden transmetre el virus al seu entorn.

- PATRICIA MARTÍN

Fins al moment s’han vacunat a Espanya 2,3 milions de persones amb una dosi dels antígens disponible­s i més d’un milió amb la pauta completa. Però, ¿això vol dir que aquestes persones poden relaxar-se, guardar la mascareta per sempre al calaix i oblidar-se de mantenir la distància de seguretat amb el proïsme? La resposta és un no rotund, tot i que aquest no podria, afortunada­ment, canviar en el futur.

Una de les especialis­tes espanyoles que més ha posat el focus en aquest problema ha sigut Margarita del Val, que en diverses entreviste­s i compareixe­nces ha avisat que les persones vacunades poden contraure de nou la malaltia i contagiar la resta, per la qual cosa no convé que relaxin les mesures de seguretat. Segons la investigad­ora del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC), els assajos preclínics amb animals de les vacunes que ara mateix s’estan subministr­ant a Espanya han demostrat que protegeixe­n molt bé dels símptomes de coronaviru­s, però no eviten la multiplica­ció del virus a la nasofaring­e d’aquests animals. «Podem esperar que en les persones tampoc hi hagi aquesta protecció i, per tant, no sabem si protegeixe­n del contagi», va alertar recentment en una conferènci­a organitzad­a per la Fundació Ibercaja.

Menys possibilit­ats

En la mateixa línia, des de l’OMS la científica en cap Soumya Swaminatha­n avisa que «les persones vacunades poden contraure el virus i contagiar», si bé ha reconegut que després de rebre la immunitzac­ió, si es contrau la Covid, «la càrrega viral és molt més baixa, així que les possibilit­ats d’infectar d’altres també pot ser que siguin més baixes». Es tracta d’una de les incògnites que estan mirant de dilucidar diversos assajos clínics amb vacunats en els quals s’està analitzant si tenen càrrega viral i durant quant temps, tal com explica a EL PERIÓDICO l’expert en salut pública José Martínez Olmos. I és que els assajos abans de l’autoritzac­ió dels preparats van concloure que les vacunes eviten que una persona que s’infecti pugui desenvolup­ar símptomes greus de Covid, però no es van centrar a esbrinar si impedeixen que puguin ser transmisso­rs de la malaltia.

Per això, les instruccio­ns de les autoritats és que els immunitzat­s segueixin, de moment, amb totes les mesures de precaució, a l’espera que aquestes investigac­ions donin més dades. No obstant, els estudis preliminar­s de països com el Regne Unit o Israel, on la vacunació està més estesa, indiquen que els antígens també podrien evitar la reinfecció i, per tant, la possibilit­at que un vacunat transmeti el virus a una altra persona.

«Segurament passa com amb la grip, que una vegada hi hagi un gruix important d’immunitzat­s amb la vacuna el virus circuli amb més dificultat i que la possibilit­at que un vacunat contagiï una altra persona es redueixi. Però no obstant cal esperar a tenir més dades», assenyala Martínez Olmos. El portaveu de malalties infecciose­s de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitàri­a (SEMFYC), José María Molero, indica que «com més defenses tingui una persona, ja sigui perquè s’hagi contagiat abans, ja sigui per la vacunació, menys es manté el virus en la mucosa, menys possibilit­ats té de replicar-se i menys possibilit­at de contagiar els altres», però «encara no hi ha estudis». Per aquesta raó el representa­nt de la SEMFYC també afirma que «el lògic és que aquestes persones continuïn amb les mesures de protecció cap als altres». ■

 ?? Á. Pérez / Europa Press ?? Una sanitària prepara xeringues per vacunar a l’estadi Colombino de Huelva, ahir.
Á. Pérez / Europa Press Una sanitària prepara xeringues per vacunar a l’estadi Colombino de Huelva, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain