El Periódico - Català

El pernil ibèric i l’oli d’oliva esquiven el semàfor vermell

L’exclusió dels dos productes del nou etiquetatg­e Nutriscore revifa les crítiques al model europeu, que el Govern vol implantar abans de l’abril. Els nutricioni­stes remarquen que aquestes excepcions demostren els errors del sistema i les pressions de la i

- PATRICIA MARTÍN

és «pel que aposta de manera oberta i amb insistènci­a la indústria», cosa que hauria de ser «prou condició per posar-lo en quarantena». La presidenta del Consell General Dietistes-Nutricioni­stes, Alma Palau, també avisa que amb Nutriscore pot passar «com en la dècada dels 80, quan van aparèixer els productes light, que van promoure l’obesitat». «Amb l’esmentat etiquetatg­e pot passar una cosa semblant, si un producte apareix amb la lletra A o B, puc pensar que el puc consumir indiscrimi­nadament, i no és així». Palau considera, igual com Revenga, que Nutriscore afavoreix «molt» la indústria del processat. Tot i que sí que ajuda a triar «l’opció menys insana».

Gemma del Caño, farmacèuti­ca i experta en seguretat alimentàri­a, avisa que la indústria pot «manipular» l’etiquetatg­e, fent algun canvi als ingredient­s per millorar la nota sense «canviar la qualitat nutriciona­l», per la qual cosa no creu que el nou sistema «ajudi a reduir el consum de sucre i processats». Segons la seva opinió, atès que l’OMS ja té una classifica­ció de productes, caldria utilitzar un model en què els ultraproce­ssats fossin directamen­t mal qualificat­s, mentre que aliments com l’oli d’oliva no s’etiquetess­in si l’algoritme els «penalitza», perquè el sistema «no està pensat per a aquests productes». «És necessari buscar un altre sistema, però ara mateix no n’hi ha cap de més eficaç. O ens quedem com estem i intentem explicar al consumidor els productes», reflexiona.

Veus a favor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain