El Periódico - Català

La ciutat del futur busca nova banda sonora

L’artista Edu Comelles imagina un hipotètic paisatge sonor urbà en el qual els vehicles ajudin a deixar enrere el murmuri incessant.

- MARTA CERVERA IGNASI FORTUNY

El Teatre Maldà, tan petit en dimensions com gran en ambició, ofereix una singular versió d’El bon policia de Santiago Rusiñol protagonit­zada per dos actors. Ricard Farré i Arnau Puig es transforme­n en tots els personatge­s en aquesta comprimida adaptació plena de picades d’ullet a l’actualitat que fa riure de valent. Aquesta comèdia d’embolic que es burla de les forces de seguretat ressona al públic des del principi al descobrir que el seu protagonis­ta, un home viudo i amb fills, ingressa a «el cos» després de sis mesos buscant una feina per alimentar la seva prole. Aplaudimen­t per a la gràcia amb què Ricard Farré i Arnau Puig expliquen la història encarnant tots els personatge­s de l’auca, utilitzant una versàtil paret plena de recursos que permeten tant canviar d’espai com de rol, amb lleugers canvis de vestuari. Pur teatre.

Els actors no es tallen i interpel·len directamen­t el públic en determinat­s moments. Hi ha des de referèncie­s als polítics presos de l’1-0 com a

Julio Iglesias. Els intèrprets treuen punta a tot, començant per aquesta estranya parella formada per Anton (Arnau Puig) i Josep (Ricard Farré). Aquest últim també brilla com a Paula, la veïna manefla disposada a descobrir la relació homosexual dels dos protagonis­tes, i Puig borda el rol del comissari, un detectiu de la vella guàrdia. Deliciós Rusiñol de petit format que sorprèn amb una enginyosa posada en escena allunyada dels desplegame­nts vistos al TNC amb Els Jocs Florals de Canprosa i L’hèroe.

Fa uns anys Ricard Farré es va llançar a un exercici de fregolisme amb Les dones sàvies, de Molière, adaptada de manera enginyosa amb Enric Cambray, estrenada també al Maldà. En aquest nou desafiamen­t es nota l’experiènci­a adquirida en aquell tour de force.n

La comprimida adaptació és plena de picades d’ullet actuals que fan riure de valent

Hi va haver un temps no gaire llunyà en què la ciutat va deixar de grunyir. La pandèmia va apaivagar en bona mesura aquests sorolls que comporta la unió entre l’humà i la màquina. Motors que retrunyen més que el trepant del veí a l’hora de la migdiada, la constant fricció de les rodes amb l’asfalt, frenades agudíssime­s. Això conforma el nostre paisatge sonor urbà, en què l’artista Edu Comelles s’ha endinsat per reflexiona­r i pensar sobre un nou so de ciutat per deixar enrere el murmuri incessant. Trobar un brunzit més harmònic que eviti coses com les que succeeixen ara entre tant soroll: que els vehicles silencioso­s espanten.

Comelles presenta ara en una breu mostra a la Casa Seat (Spectre: cap a un nou so de ciutat, fins al 17 de març) el resultat d’aquest estudi i de com imagina ell aquest so. L’artista sonor juga a través d’espectrogr­ames de freqüèncie­s gravades per ell mateix als carrers d’una gran urbs. Posa en imatge tota aquella contaminac­ió acústica que digerim diàriament. I utilitza aquestes dades acústiques de trànsit com a partitura per imaginar la banda sonora de les ciutats del demà. Aquesta és la part més interessan­t de la mostra, una instal·lació que juga a reproduir el paisatge sonor futur, creat per Comelles a partir de fer música amb una peça d’un motor, i que permet endinsar-se en aquest entorn futurista en el qual encara hi ha espai per als vehicles. Una espècie de túnel que embolcalla molt encertadam­ent el visitant i el transporta a un marejador escenari d’un film de ciència-ficció.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain