El Periódico - Català

Campofrío i El Pozo lideren un projecte de 3.500 milions en el sector carni

Assessorad­es per LLYC, 21 firmes com Vall Companys i Incarlopsa encapçalen un pla que inclou tota la cadena de valor, des del camp fins al súper, per modernitza­r la seva estructura

- SARA LEDO

Fins a 21 empreses, entre les quals Vall Companys, Grupo Fuertes (El Pozo), Campofrío, Grupo Jorge, Incarlopsa (un dels principals proveïdors de Mercadona) o Uvesa (principal productor de pollastre a escala nacional), lideren un gran projecte d’inversió del sector carni que, amb ajuda dels fons europeus, aspira a mobilitzar 3.500 milions d’euros, la meitat públics i la meitat privats. Un macroproje­cte que compta amb l’assessoram­ent de LLYC i que té per objectiu la modernitza­ció estructura­l del sector amb la implicació de socis tecnològic­s de la talla d’Hispasat i Telefónica.

A l’incloure tota la cadena, des de les granges de bestiar fins a les plantes de transforma­ció, passant pels escorxador­s, les sales d’especejame­nt o la indústria del fred, el pla té una gran capil·laritat i especial incidència en la denominada Espanya buidada. «La majoria són activitats que es desenvolup­en en localitats petites i mitjanes que afecten totes les comunitats autònomes. És un projecte amb un poder tractor molt gran», explica el director de la cadena de subministr­aments del sud d’Europa de Campofrío, Juan Carlos Arce.

Presentat a cinc manifestac­ions d’interès de diferents ministeris i obert a la participac­ió de noves empreses, el projecte serà traslladat al Govern d’Espanya a l’abril amb l’objectiu que es converteix­i en un gran projecte tractor, conegut en l’argot dels fons com a PERTE. «És un sector líder que el que pretén amb la reforma estructura­l de la cadena és continuar sent líder», explica el coordinado­r general del projecte i consultor sènior en el sector agrícola a LLYC, Fernando Moraleda.

SISTEMA DE TRAÇABILIT­AT

D’ÚLTIMA GENERACIÓ. La traçabilit­at en el sector de la carn resulta fonamental per donar confiança al consumidor. El projecte es marca com a objectiu transversa­litzar la gestió de les dades en el conjunt de la cadena i crear una cadena de blocs per donar-li un valor més gran afegit, sobretot a l’exterior. «En el món analògic es requereixe­n papers, certificat­s i firmes que cal esperar a rebre, però que poden ser digitalitz­ats amb la tecnologia blockchain perquè siguin més àgils, segurs i eficients», explica Juan Carlos Arce.

ACCELERAR LA INNOVACIÓ EN EL CONJUNT DE LA CADENA.

D’una banda, l’aliança amb Hispasat serveix per reforçar la connectivi­tat amb el satèl·lit en aquelles zones a les quals no arriba la fibra. I que, d’aquesta manera, puguin sorgir noves eines. Per exemple, en els ramats en extensiu o en zones de muntanya on el ramader no va diàriament es podria conèixer a través de sensors l’estat de salut dels animals i la seva localitzac­ió o el moviment d’animals salvatges. D’altra banda, l’acord amb Telefónica preveu implantar el 5G en la indústria per desenvolup­ar nous usos relacionat­s amb la intel·ligència artificial i la robotitzac­ió. INCREMENTA­R LA COMPETITIV­ITAT A ESPANYA I FORA.Es preveu una inversió més gran per garantir el benestar animal, per sobre dels estàndards europeus; una disminució de les emissions tant en la indústria com en la ramaderia amb productes més ecològics; un impuls més gran per les energies renovables i l’economia circular (per a això estan en negociacio­ns amb un altre gran soci). A més de la disminució dels plàstics d’un sol ús i la reutilitza­ció d’una nova estratègia d’ecodisseny o el tractament de purins i l’eliminació dels residus de forma més eficient. «En digitalitz­ació i sostenibil­itat el que pretén el projecte és avançar-se estratègic­ament al que serà gairebé una obligació per norma europea dins de 5 o 10 anys», explica Fernando Moraleda.

EFECTE D’ARROSSEGAM­ENT EN

LA CADENA. A través de les empreses tractores, líders del mercat, el projecte preveu generar un impacte d’arrossegam­ent i arribar a les petites i mitjanes companyies de tota la cadena. Ja més d’un centenar d’empreses elaborador­es (encarregad­es d’embotits i productes a talls) han sol·licitat entrar al projecte, majoritàri­ament pimes. «L’èxit d’aquest projecte dependrà que arribi a totes les empreses, des de la més gran fins a la més petita», afegeix el president executiu del projecte, Manuel García, de Vall Companys.

NOUS MODELS DE NEGOCI

DIGITAL. La tracció dels socis tecnològic­s i la implantaci­ó de nous usos crearan nous llocs de treball vinculats al sector serveis, al sector ramader i a la mateixa indústria, sobretot a les empreses més petites.

MILLORAR LA INVERSIÓ EN

CIÈNCIA I INNOVACIÓ. L’aposta per la digitalitz­ació i la sostenibil­itat inclourà també un increment de solucions innovadore­s. Un exemple seria robotitzar punts crítics de la cadena de valor per evitar situacions de risc en la indústria com ha passat amb el coronaviru­s en algunes granges d’Alemanya.

SEGURETAT ALIMENTÀRI­A I

BENESTAR ANIMAL. Millorar el negoci i les instal·lacions perquè el benestar animal s’adapti a les polítiques europees de la granja a la taula. «La seguretat alimentàri­a amb què avui estem còmodes, potser demà competidor­s com els Estats Units, el Canadà o el Brasil treballara­n en aquesta direcció i arribarà un moment en què haurem de millorar aquests estàndards de qualitat», explica Manuel García, de Vall Companys.

IMPACTE EN EL TREBALL JOVE I FEMENÍ. El projecte busca crear un impacte positiu de l’ocupació en zones amb especial problema de despoblaci­ó com és l’Espanya buidada, prioritzan­t per part de la cadena l’ocupació jove i l’ocupació femenina. «Creiem que els joves tenen una predisposi­ció molt més gran per involucrar-se en tasques ramaderes amb noves tècniques de digitalitz­ació i sostenibil­itat i la dona és determinan­t per al mantenimen­t de l’activitat a les zones rurals», explica Fernando Moraleda. n

El projecte té gran capil·laritat i especial incidència en la denominada Espanya buidada

 ?? Ramon Gabriel / Efe ?? Accés a l’empresa Avidel, pertanyent al grup Vall Companys.
Ramon Gabriel / Efe Accés a l’empresa Avidel, pertanyent al grup Vall Companys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain