El Periódico - Català

La Generalita­t planeja petits retocs en les restriccio­ns

La Conselleri­a de Salut analitza la possible reobertura dels centres comercials. «Hem d’estudiar les dades», afirma Marc Ramentol.

- B. P.

El Govern de la Generalita­t descarta grans canvis en les restriccio­ns vigents a Catalunya per contenir la pandèmia del coronaviru­s, però sí que s’obre a suavitzar-ne algunes, a partir de dilluns de la setmana que ve, en vista dels bons resultats epidemiolò­gics, segons va avançar ahir el secretari general de la Conselleri­a de Salut, Marc Ramentol. El Procicat revisarà aquesta setmana les mesures actuals, vigents fins al 22 de febrer.

«No llançaré globus sonda, però ja els avanço que no hi haurà una desescalad­a «absoluta ni gaire remarcable», va assenyalar Ramentol. El secretari general de Salut sí que ha confirmat que sobre la taula hi ha la possible reobertura dels centres comercials, actualment obligats a tancar: «L’àmbit dels centres comercials és un dels que hem revisat, però hem d’analitzar les dades», ha apuntat. Així, va obrir la porta a «introduir petites modificaci­ons (en les restriccio­ns) que no augmentin el risc epidemiolò­gic».

En una compareixe­nça conjunta amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, Ramentol va valorar la bona evolució dels indicadors epidemiolò­gics, però va remarcar la seva preocupaci­ó per la situació en hospitals. «Es manté la tendència progressiv­a a la baixa i hem deixat enrere el pic. Però la progressió positiva epidemiolò­gica no es tradueix en un alleujamen­t dels recursos assistenci­als. Sí que hi ha un descens, però a un ritme lent i oscil·lant. Encara estem en zona de perill, no podem abaixar la guàrdia perquè la xarxa hospitalàr­ia segueix en estat de tensió molt important», ha argumentat.

Dades en hospitals

Ahir es mantenien ingressade­s 2.359 persones (69 més que a l’últim informe), de les quals 632 es troben en estat greu en ucis (públiques i privades), unes xifres que malgrat la seva lenta caiguda continuen mantenints­e elevades.

Quant a la incidència acumulada, Ramentol va destacar que havia caigut «per sota de 400 per primera vegada en molt temps» (concretame­nt, 361 casos per 100.000 habitants en 14 dies). També retrocedei­x la positivita­t (el nombre de positius detectats per les proves diagnòstiq­ues), que s’ha situat en un 4,56%. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) considera que una epidèmia està controlada (perquè es pot fer un bon rastreig) quan la positivita­t no supera el 5%. El secretari general de Salut va recordar que aquesta setmana es començarà a vacunar persones més grans de 80 anys als seus domicilis, començant pels més vulnerable­s i amb discapacit­at. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain