El Periódico - Català

Calviño anuncia per al març el pla d’ajudes a les empreses

> El projecte, que es treballa des de fa mesos, permetrà no només donar subvencion­s directes, sinó també quitacions i préstecs participat­ius

- SILVIA MARTINEZ

La possible fallida d’empreses pels efectes de la pandèmia de la Covid-19 s’ha convertit en un dels grans maldecaps de l’Eurozona. La Comissió Europea va ampliar i flexibilit­zar fa unes setmanes el marc temporal d’ajudes d’Estat, aplicable fins al 31 de desembre del 2021, i Espanya està ultimanthi la seva adaptació per alleujar i esmorteir l’impacte de la crisi. Segons va anunciar la vicepresid­enta d’Economia, Nadia Calviño, el Govern espanyol espera aprovar al març un nou pla de mesures que inclourà subsidis directes, quitacions de deute i préstecs participat­ius.

«Esperem que al llarg de març es pugui aprovar aquest nou paquet d’ajudes», va explicar Calviño poc abans de participar en la reunió mensual dels ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona, que va incloure un debat sobre la solvència de les empreses. Segons va explicar la vicepresid­enta, l’Executiu de Pedro Sánchez ha treballat en aquest nou paquet de mesures de recolzamen­t amb el Banc d’Espanya i el sector financer, com va avançar EL PERIÓDICO, perquè «és imprescind­ible que els bancs continuïn sent part de la solució».

La resposta s’emmarca en el paraigua d’ajudes públiques ja autoritzat per la Comissió Europea l’any passat però que permetrà oferir ara un «catàleg més gran» de mesures. «Atès que la Comissió ha canviat el marc d’ajudes fa poc, hem enviat perquè s’autoritzi un marc més ampli que permet ajudes fins al 31 de desembre d’aquest any. Permet ajudes a empreses més grans de les que estaven autoritzad­es fins ara, la realitzaci­ó de quitacions i l’ús d’altres instrument­s financers com ara préstecs participat­ius per recolzar la solvència de les empreses», va insistir, xifrant en un 20% del PIB el recolzamen­t públic concedit fins ara: un 15% a través de mesures de liquiditat i un 5% a través d’ajudes directes.

Per exemple, només en expedients de regulació temporal d’ocupació, bonificaci­ons en les cotitzacio­ns a la seguretat social, ajudes a autònoms o incapacita­t laboral, el Govern espanyol s’ha gastat 40.800 milions d’euros el 2020, als quals se sumen 16.000 milions transferit­s a les comunitats autònomes i corporacio­ns locals per recolzar les seves empreses, i 8.000 milions més previstos aquest any.

Evitar una retirada abrupta

Calviño va tancar files amb la recomanaci­ó de la Comissió Europea de no retirar les ajudes de forma prematura. «Hem de protegir el que hem aconseguit aquests mesos gràcies a la xarxa de seguretat que hem teixit. Hem protegit el teixit productiu, l’ocupació, les rendes de les famílies, i hem d’assegurar-nos de mantenir tot el que hem guanyat i continuar acompanyan­t les empreses», va insistir. El següent pas serà identifica­r «les empreses que eren fonamental­ment viables abans de l’arribada de la pandèmia» amb una situació de solvència que «es pot veure debilitada per la intensa caiguda d’activitat» i per «trobar-se en una situació de sobreendeu­tament que pugui suposar un llast per a la seva recuperaci­ó, reactivaci­ó i inversions de cara a futur».

A més de no retirar prematuram­ent les ajudes directes, Espanya és partidària de mantenir en suspens les regles del Pacte d’Estabilita­t i Creixement de manera que els governs puguin continuar injectant els diners necessaris mentre es manté la incertesa econòmica. «És important continuar mantenint una política monetària i fiscal que contribuei­xi de forma decidida a impulsar el creixement econòmic i la creació d’ocupació», va explicar Calviño sobre un debat que tindrà lloc «d’aquí a l’estiu» de cara a la preparació dels Pressupost­os del 2022.

Pla de reformes, al març

La vicepresid­enta també es va referir al pla espanyol de reformes i inversió, que necessària­ment s’ha d’aprovar per rebre els 140.000 milions d’euros assignats per la Unió Europea a Espanya en el marc del nou pla de recuperaci­ó. Segons va exposar, el Govern no ha acabat la revisió de les 30 fitxes que componen el pla, incloses la reforma laboral i les pensions. «Ens queden unes setmanes per acabar els detalls del pla i enviar-los formalment a Brussel·les i esperem que s’aprovin al juny», va indicar. El que s’aprovi permetrà accedir a un desemborsa­ment anticipat del 13%, és dir, accedir a uns 10.000 milions d’euros.

Segons va aclarir Calviño, Espanya té intenció de mobilitzar tots els recursos a la seva disposició, els gairebé 70.000 milions en subvencion­s a fons perdut i també els préstecs.

n«Hem de protegir el que s’ha aconseguit aquests mesos amb la xarxa de seguretat que hem teixit» NADIA CALVIÑO VICEPRESID­ENTA TERCERA I MINISTRA D’ECONOMIA

 ?? Ricard Cugat ?? La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, en un acte a Barcelona, la setmana passada.
Ricard Cugat La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, en un acte a Barcelona, la setmana passada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain