El Periódico - Català

Entre desaparèix­er i resistir

El PDECat, partit d’Artur Mas, s’imposa una «reflexió» sobre el seu futur i convoca una reunió extraordin­ària per prendre «decisions» després de ser escombrat del Parlament.

- F. M.

El PDECat va reunir la seva direcció ahir sota el signe de la derrota. El partit continua disposat a continuar existint. Per ara, perquè és evident que el debat intern existeix i existirà perquè la condició de força extraparla­mentària deixa la postconver­gència tocada políticame­nt i econòmicam­ent. Tocada i enfonsada, segons destacats dirigents d’aquest espai.

La candidata, Àngels Chacón, va comparèixe­r diumenge per afirmar la voluntat del partit de no abaixar la persiana. Va apel·lar a una cursa de fons d’un partit amb projecte. Ahir, en clau voluntaris­ta, el president del partit, David Bonvehí, va afirmar que hi ha un «espai electoral» (77.000 vots) a Catalunya malgrat no haver obtingut ni un sol escó.

Internamen­t hi ha dirigents que apel·len als gairebé 200 alcaldes postconver­gents per mantenir la voluntat de supervivèn­cia. I afirmen que Junts per Catalunya (el seu principal rival) té un futur poc encoratjad­or. En canvi, d’altres assumeixen en privat que la supervivèn­cia del PDECat està en l’aire. El mateix Bonvehí va anunciar la celebració d’un consell nacional imminent per prendre «les decisions que s’hagin de prendre».

Una vida tortuosa

Des del naixement del partit hereu de Convergènc­ia, la navegació ha sigut tortuosa, davant una maror de pugnes internes entre famílies, que han fet esclatar en mil trossos aquest espai polític. L’expresiden­t Carles Puigdemont ha anat guanyant totes les batalles internes. Els defensors de mantenir un espai viu amb la bandera de l’independen­tisme de centredret­a es van atrinxerar en un partit que va perdre bona part dels seus quadros i els presos independen­tistes, i es va quedar amb l’expresiden­t Artur Mas com a única gran referència.

Les dificultat­s han sigut constants. La mala situació econòmica, la falta d’un lideratge electoral clar, la decisió del partit de Puigdemont d’apropiar-se del nom de Junts i la ruptura interna respecte al PNC de l’exconverge­nt Marta Pascal.

Mentre a Junts afirmen que la formació de Bonvehí va tancar un pacte verbal per presentar-se units a les eleccions, la direcció del PDECat va afirmar que havia d’emprendre una travessia del desert. La gerra d’aigua freda és doble, ja que els postconver­gents es mostraven convençuts que aconseguir­ien entrar al Parlament.

Les opcions, segons les veus consultade­s, passen per dues vies. O l’atrinxeram­ent en el municipali­sme o una refundació d’un espai polític que, malgrat conservar els drets electorals, es veu abocat a problemes de finançamen­t greus amb l’espasa de Dàmocles dels judicis per corrupció de l’antiga Convergènc­ia.

 ?? Job Vermeulen / ACN ?? Àngels Chacón
Job Vermeulen / ACN Àngels Chacón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain