El Periódico - Català

Israel bloqueja l’entrada a Gaza de vacunes de Covid

> El Govern israelià afirma que només està sospesant si autoritza enviar 2.000 dosis

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

La vacuna continua sense arribar a Gaza. L’Autoritat Palestina va denunciar ahir que Israel li està impedint enviar 2.000 vacunes contra el coronaviru­s a la franja sota bloqueig egipci-israelià. El Govern hebreu encara està sospesant l’aprovació d’aquesta transferèn­cia per immunitzar el personal sanitari de Gaza. Alguns parlamenta­ris defensen la necessitat de condiciona­r l’arribada de la vacuna a Gaza a canvi de l’alliberame­nt de dos israelians suposadame­nt captius per Hamàs.

«Avui 2.000 dosis de la vacuna russa Sputnik V han sigut transferid­es per entrar a la franja de Gaza, però les autoritats de l’ocupació han bloquejat la seva entrada», va declarar ahir en un comunicat la ministra palestina de Salut, Mai Al Kaila. Segons un funcionari israelià, la sol·licitud d’enviar les dosis no ha sigut «bloquejada», sinó que «encara l’estan sospesant». Els dos milions de persones que viuen a la Franja de Gaza encara no han rebut vacunes contra la Covid-19.

Des del seu govern a la Cisjordàni­a ocupada, l’Autoritat Nacional Palestina volia enviar-los una cinquena part de les 10.000 vacunes que va rebre de part de Rússia, però Israel s’ha negat a deixar-les entrar. Una mesura que la ministra Al Kaila va qualificar d’«arbitrària» i «contrària a totes les normes, lleis i acords internacio­nals». La milícia Hamàs, que governa de facto la Franja des del 2007, titlla de «crim» el que ha passat. Les dosis han tornat a Cisjordàni­a per garantir la seva preservaci­ó.

Mentrestan­t, a la Knesset, el parlament israelià, es proposava l’entrega de les vacunes a mode de xantatge. «La Knesset ha d’establir com a condició clara que qualsevol dosi que arribi a la franja requereixi el retorn dels quatre israelians», va defensar el parlamenta­ri Alex Kushnir del partit nacionalis­ta Israel, la Nostre Llar. Hisham al-Sayed i

En canvi, hi ha un interès a vacunar els palestins de la Cisjordàni­a ocupada pels més de 140.000 treballado­rs que creuen cada dia a territori israelià. Diverses organitzac­ions nacionals i internacio­nals han denunciat la hipocresia del país líder mundial en vacunació. «Israel no només està bloquejant l’arribada de 2.000 dosis per al personal sanitari de Gaza», va denunciar l’oenagé israeliana Gisha, «també continua faltant a la seva obligació legal i moral perquè les vacunes arribin a tots els palestins a Cisjordàni­a i a la Franja».

n

 ?? Said Khatib / AFP ?? Un palestí preparat per fer-se la prova de la Covid a Rafah, ahir.
Said Khatib / AFP Un palestí preparat per fer-se la prova de la Covid a Rafah, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain