El Periódico - Català

Dirigents d’ERC i Junts caldegen la negociació del nou Govern

> Borràs coqueteja a Twitter amb la idea de passar a l’oposició per pressionar Esquerra

- XABI BARRENA JÚLIA REGUÉ

S’acosta el moment clau de les negociacio­ns per garantir la investidur­a de Pere Aragonès i la formació d’un nou Govern: la trobada entre ERC i Junts. Després d’obrir la ronda de contactes ahir amb la CUP, els republican­s s’asseuran ara amb els postconver­gents, a qui van avantatjar en un escó i 35.000 vots. I des dels dos bàndols s’ha començat a caldejar la negociació. D’una banda, Gabriel Rufián, líder d’ERC a Madrid, reclama un pacte d’esquerra sobiranist­a que exclogui Junts. De l’altra, la número dos de la llista de Junts, Laura Borràs, fa picades d’ullet i deixa entreveure que no entrar en un Govern d’ERC és una de les opcions. Fonts de la direcció republican­a asseguren que ja han cridat a l’ordre els díscols.

Rufián va animar, ahir al Congrés, la seva pròpia formació a «creure’s» que la seva estratègia és la que ha guanyat en el front independen­tista i a buscar un pacte d’esquerres amb els comuns i la CUP, sense Junts. «No som els criats de ningú», va emfatitzar. «Intentem-ho i fem que les esquerres predominin una vegada per sempre en un front ampli al Govern i que deixin de marcar-nos el ritme aquells que havien guanyat tant que pensaven que el país era seu», va dir el dirigent, en dissimulad­a referència a Junts.

Tardà i Bassa

El portaveu a la Cambra baixa va anar un pas més enllà en el camí obert per Joan Tardà, que, en un article a EL PERIÓDICO, va afirmar que «el binomi governamen­tal exclusiu ERC-JxCat és una fórmula acabada» i que es podia desplaçar el pes de l’Executiu «cap a l’esquerra». Una tesi que també ahir va recolzar l’exconselle­ra Dolors Bassa i que la CUP defensa amb obstinació.

Fonts d’ERC van titllar de «soroll que no ajuda» aquests missatges, especialme­nt els que deixen fora JxCat d’un pacte de Govern.

Tot i que al bàndol postconver­gent és Borràs qui coqueteja amb la idea de quedar-se a l’oposició. A primera hora, la candidata va compartir un missatge a Twitter d’un usuari que apuntava: «Si jo fos Laura Borràs, deixaria ERC sola. Em quedaria a l’oposició».

Més tard, va respondre a un altre tuitaire que va apuntar: «Voldria veure Borràs i JxCat en primer línia de defensa. Vigilant des de l’oposició». La també diputada al Congrés li va respondre: «No ho dubtis». En el primer cas, fonts de JxCat van apuntar que s’havia tractat d’un error mecànic de qui utilitzava el compte, és a dir, de Borràs.

La CUP, que es manté al marge de la picabarall­a entre JxCat i ERC, ha d’atendre altres flancs: el pressing CUP que s’acosta i el xoc estratègic entre dues de les seves ànimes, Endavant i Poble Lliure. Els anticapita­listes tornen a tenir per tercera vegada la clau de la governabil­itat independen­tista i encaren la negociació amb els republican­s disposats a condiciona­r al màxim la 13a legislatur­a. Aquest és el comú denominado­r de totes les organitzac­ions que componen la CUP, però no dissipa l’eterna disputa interna pel lloc que han d’ocupar, en aquest cas, els pròxims quatre anys.

Les dues organitzac­ions més rellevants en el si de la formació tornen a xocar per l’entrada o no del partit al Govern. Endavant advoca per mantenir-se a la rereguarda, a l’oposició, i rebutja formar «un Govern unitari independen­tista» dins del marc autonòmic, mentre Poble Lliure prefereix fer passos endavant i «contribuir a la formació» d’un nou Executiu. La setmana que ve hi haurà una segona trobada amb ERC.

 ??  ?? PANORAMA | P. 9 I EDITORIAL
PANORAMA | P. 9 I EDITORIAL
 ?? David Castro ?? El líder d’ERC al Parlament, Gabriel Rufián, a la sessió d’ahir.
David Castro El líder d’ERC al Parlament, Gabriel Rufián, a la sessió d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain