El Periódico - Català

L’Heliogàbal desafia la pandèmia i torna a la música en directe

El bar de Gràcia reobre amb concerts vermut d’artistes com David Carabén i Joan Colomo. L’estrena serà el primer dissabte de març i les entrades surten avui a la venda.

- NANDO CRUZ

En un moment crític i de màxima incertesa per al circuit musical, amb la majoria dels petits locals tancats i uns quants funcionant per amor a l’art i amb aforaments microscòpi­cs, el bar Heliogàbal, emblema del teixit musical de proximitat, reobrirà la setmana vinent esplèndida­ment. Bé, tan esplèndida­ment com signifiqui reobrir un local que, ara mateix, només pot programar actuacions per a una vintena d’espectador­s. El primer dissabte de març, David Carabén, un dels músics que més han reivindica­t la necessitat de petits escenaris com el de Gràcia, inaugurarà un cicle de concerts en horari de vermut que es prolongarà cada cap de setmana de març.

Encara falten alguns noms per sumar al cartell, però ja hi ha confirmade­s cinc actuacions més: les de Jonás de Murias (dia 13), Lluís Cabot (dia 14), Joan Colomo (dia 20), Anaïs Vila (dia 21) i Esperit! (dia 28). Tots els artistes oferiran dos concerts al migdia (a les 13.00 i a les 14.30 hores), de manera que 40 persones podran disfrutar d’aquests concerts de petit i molt íntim format. El cicle confirma, d’entrada, que el local de Gràcia es resisteix a desaparèix­er. Durant els accidentat­s fastos del 25è aniversari de l’Heliogàbal, amb algun concert cancel·lat i d’altres reprograma­ts a causa de les restriccio­ns sanitàries, el seu màxim responsabl­e, Albert Pijuan, va anunciar que el bar estava a la corda fluixa. No obstant, tot apunta que el seu renaixemen­t està en marxa. Aquest cicle de concerts-vermut de dissabtes i diumenges tindrà continuïta­t l’abril i el maig. Això és possible, més enllà dels patrocinis privats, gràcies a uns ajuts que va anunciar el Departamen­t de Cultura de la Generalita­t al desembre per a locals que vulguin programar música en viu en temps de pandèmia; subvencion­s d’un mínim de 600 euros que permeten fer viables econòmicam­ent uns concerts que, d’una altra manera, serien deficitari­s a causa de les restriccio­ns d’aforament. És la solució que ha trobat el local de Gràcia per oferir actuacions amb la seva llicència de cafeteria i complint les actuals restriccio­ns horàries.

Les entrades sortiran avui a la venda. Però el cop d’efecte de l’Hèlio en aquests temps de fatalitat no es queda aquí. El bar inicia també la setmana vinent un nou cicle de concerts anomenat Segells Residents. Es tracta de monogràfic­s mensuals dedicats a petites discogràfi­ques o col·lectius independen­ts que presentara­n artistes del seu catàleg i veus afins. Inaugurarà el cicle Las Pibas Producen, associació cultural feminista que, coincidint amb els actes del Dia de la Dona Treballado­ra, programarà cinc actuacions al març. Tres se celebraran al mateix Heliogàbal. Són les de la rapera Elane (dia 9), el col·lectiu de rimadores Clikapika (dia 16) i la cantant Magalí Sare i la violoncel·lista Marta Roma (dia 23).

Varietat de locals

El cicle Segells Residents té la particular­itat que, tot i que estigui impulsat des de l’Heliogàbal, no es queda a les seves quatre parets. Algunes de les actuacions se celebraran en altres locals de Gràcia. És el cas del quartet de rap-metall, funk-rock i rumba Ketekalles, que actuarà el diumenge 7 de març al Centre Artesà Tradicionà­rius, i d’una sessió de rap de micro obert que se celebrarà al pati de l’espai Experiment Amb L’Art, al carrer de Torrijos. La discogràfi­ca protagonis­ta dels concerts d’abril serà Gandula i la intenció és expandir el cicle per més locals de Gràcia.

El projecte, a llarg termini, permetrà que a finals del 2021 hagin presentat el seu catàleg mitjana dotzena de col·lectius i segells i que diverses desenes d’artistes hagin revifat amb la seva música el nombrós teixit de petits locals del barri; un teixit gairebé mut des que va arribar la pandèmia. Res d’això implica que la situació econòmica de l’Hèlio hagi millorato. El bar segueix amb el seu deute de 250.000 euros. Reobrir de cara a la primavera és una manera de garantir que la xifra no continuï augmentant.

 ?? Sergi Conesa ?? Una de les persianes de l’Heliogàbal, al barri de Gràcia de Barcelona.
Sergi Conesa Una de les persianes de l’Heliogàbal, al barri de Gràcia de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain