El Periódico - Català

Les protestes per Hasél sumen un altre xoc entre el PSOE i Podem

> Els morats critiquen l’actuació policial i la vicepresid­enta Calvo respon que cap dret es pot defensar «amb violència»

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ JUAN RUIZ SIERRA

En les últimes setmanes sembla complex que el Govern de coalició tingui un dia de tranquil·litat interna. A les desavinenc­es legislativ­es, amb sabotatges inclosos, s’hi va sumar ahir l’enfrontame­nt entre el PSOE i Unides Podem per les protestes violentes que han tingut lloc els últims dies amb motiu de la sentència al raper Pablo Hasél. Els morats, que al principi van evitar condemnar els incidents vandàlics, van sortir en defensa dels manifestan­ts i van dirigir les seves crítiques cap a la policia. Una actitud que els va valer la reprimenda de la vicepresid­enta primera, Carmen Calvo, en plena escalada de les tensions al si del Govern.

Després de la segona nit d’aldarulls a Barcelona i Madrid, el portaveu parlamenta­ri d’Unides Podem, Pablo Echenique, va donar suport als «joves antifeixis­tes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers» i va acusar la policia d’haver provocat la pèrdua d’un ull a una dona que va participar en les manifestac­ions de Barcelona. El seu company de partit i portaveu nacional, Rafa Mayoral, va insistir en la necessitat que es depurin responsabi­litats dins de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. «Ningú pot quedar mutilat per acudir a una manifestac­ió», va sentenciar.

Al voltant del migdia i després d’haver aixecat una gran polèmica, el president del grup parlamenta­ri, Jaume Asens, va ser el primer dirigent d’Unides Podem que va mostrar el seu malestar amb els incidents violents. «No ens agraden i ens hi posicionem en contra», va afirmar en una entrevista a La Sexta. Tot i així, va insistir en les crítiques a les actuacions policials.

Reprimenda interna

Hores abans, Calvo ja havia carregat durament contra Echenique i contra la posició dels seus socis de Govern. «Cap dret es pot defensar ni expressar amb violència», va dir. En una entrevista a la cadena SER, la vicepresid­enta va remarcar que els que tenen un càrrec públic han d’assumir «certa complexita­t» i certa «responsabi­litat». Una cosa és defensar una democràcia exigent amb la llibertat d’expressió i una altra encoratjar una situació en què vam veure ferits i detinguts. Això és inabastabl­e dins de la nostra responsabi­litat com a càrrecs públics», va insistir.

Tot i així, la vicepresid­enta ha defensat l’anunciada reforma del Codi Penal, encara sense data, perquè els anomenats delictes d’expressió no comportin penes de presó, una cosa de la qual es beneficiar­ia el mateix Hasél. «A Pablo Hasél se li estan aplicant les normes. Es poden canviar, però de moment les hem de complir tots. I això és molt progressis­ta, molt d’esquerres», va dir.

La vicepresid­enta, a més, va aprofitar per qualificar d’«incoherent­s» els seus socis en l’Executiu després del xoc dels últims dies a costa de la llei per a la igualtat de tracte. El més normal és que tinguem discrepànc­ies en els continguts. A mi el que em preocupen són les formes», va defensar Calvo sobre l’actitud d’Unides Podem. No obstant, a les files morades consideren que l’origen de gran part de les desavinenc­es en la coalició es deuen a la ingerència de la vicepresid­enta primera en les competènci­es del Ministeri d’Igualtat.

Cessament immediat

Més enllà dels xocs interns, cada vegada més intensos, els morats van rebre els retrets en bloc del PP, Vox i Cs. Les tres formacions van denunciar que els morats, sent dins del Govern, es dediquin a animar actes violents. Referent a això, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, van arribar a exigir el cessament immediat del vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, i d’Echenique. A més, els líders dels tres partits, Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas, van deixar patent a través de Twitter el seu suport incondicio­nal a la policia davant la situació a la qual es van haver d’enfrontar.

«Una cosa és defensar una democràcia i una altra encoratjar una situació en la qual hi ha ferits» CARMEN CALVO VICEPRESID­ENTA PRIMERA DEL GOVERN

 ?? David Castro ?? Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, dimecres passat, durant la sessió de control al Govern al Congrés.
David Castro Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, dimecres passat, durant la sessió de control al Govern al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain