El Periódico - Català

És el que hi ha

- Inma Carretero

Hi ha matrimonis que assumeixen que no es poden divorciar. No es poden permetre el luxe de pagar dues vivendes ni fixar una quota per a la manutenció dels fills. Passats l’amor i les ganes, sobreviuen sota el mateix sostre, forçats per les circumstàn­cies. Es repeteixen un «és el que hi ha» que destil·la la mateixa resignació que la de molts al PSOE, convençuts que Pedro Sánchez només pot trencar la coalició i convocar eleccions quan hi hagi brots verds en l’economia. Mentrestan­t, només es pot buscar l’estabilita­t. «No hi ha alternativ­a», reposen els morats amb certa conya.

Això de governar no té res a veure amb el romanticis­me. No fa falta el carinyo per ser socis, però sí respectar unes regles, igual que quan es comparteix casa. Definir l’espai de cadascun, el marge per a la discrepànc­ia i les decisions que, a favor del bé comú, s’han de prendre per consens. I res d’això està resolt en la coalició del PSOE i Unides Podem.

Un any després del pacte, no han aconseguit teixir una relació de confiança i lleialtat que permeti asseure’s al voltant d’una taula amb franquesa, sense temor que pugui ser contraprod­uent. És cert que van superar l’atac de la dreta a la primavera del 2020 i que el Govern va sortir enfortit de l’adversitat, però l’assignatur­a de la cohesió continua pendent.

«Ens han demanat literalmen­t el Govern sencer», lamentava Carmen Calvo el 2019, quan estava ja sentenciad­a la repetició electoral. El repartimen­t va arribar després, però el pols es manté avui. El Ministeri d’Igualtat l’ocupa Irene Montero, però el PSOE es resisteix a perdre aquesta bandera. No és el mateix 120 que 35 escons, proclamen. A Pablo Iglesias li adjudica el BOE una sèrie de competènci­es, però ell s’arroga el rol de supervisor de tot l’Executiu.

Tant que li preocupava a Sánchez que hi hagués dos governs en un i ara resulta que de vegades té dues oposicions. Tant que li va costar donar el sí a Iglesias i ara ha de fer sostenible la convivènci­a com sigui fins que arribin temps millors.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain