El Periódico - Català

Biden planteja una regularitz­ació d’immigrants massiva a dues velocitats

> La proposta de llei impulsada pel president nord-americà inicia el seu ardu camí al Congrés Les ajustades majories a les cambres auguren possibles canvis al text final >

- IDOYA NOAIN

En les seves primeres hores a la Casa Blanca Joe Biden va enviar al Congrés les línies mestres del seu pla per a una reforma profunda de les lleis d’immigració als Estats Units. Era una promesa de campanya i una mostra de la seva determinac­ió de trencar radicalmen­t amb el clima polític de criminalit­zació de l’immigrant i la política de mà de ferro que van marcar el mandat de Donald Trump.

Ahir, la proposta legislativ­a es va presentar formalment a la Cambra baixa i la setmana que ve es farà al Senat, posant sobre la taula una via que portaria a la primera regularitz­ació massiva en 35 anys, de prop d’11 milions de persones que viuen sense documents als EUA. I tot i que el camí queda ara obert, ningú té dubte que serà extremadam­ent ardu recórrer-lo.

El nucli central de la proposta de llei de ciutadania nord-americana és obrir aquesta via a la regularitz­ació. Concretame­nt, és un camí bifurcat segons el tipus d’immigrant. Els anomenats dreamers (que van arribar quan eren petits als EUA), els beneficiat­s per l’estatus de protecció temporal i treballado­rs essencials podrien sollicitar immediatam­ent (després de passar els correspone­nts controls d’historials policials i de seguretat i pagar impostos) un permís de residència (la green card) i, tres anys després, demanar la ciutadania. La resta (sempre que arribessin als EUA abans de l’1 de gener d’aquest any, per evitar l’efecte crida) podrien demanar la green card als cinc anys i, tres després, la ciutadania.

La proposta legislativ­a també té altres elements, d’elevar les quotes de visats de treball i facilitar els de reunificac­ió familiar a plantejar una inversió de 4.000 milions de dòlars en quatre anys a Hondures, Guatemala i el Salvador per millorar una situació que ara empeny moltes persones a emigrar. I en una diferència amb pro

La iniciativa preveu elevar les quotes de visat de treball i facilitar la reunificac­ió familiar

 ?? Tom Brenner / Reuters ?? El president dels Estats Units, Joe Biden, firma unes ordres executives sobre immigració a la Casa Blanca el 2 de febrer.
Tom Brenner / Reuters El president dels Estats Units, Joe Biden, firma unes ordres executives sobre immigració a la Casa Blanca el 2 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain