El Periódico - Català

Les insòlites nevades a Texas desemboque­n en una tempesta política

> Un nou front fred deixa més precipitac­ions al sud-oest del país, col·lapsat per les apagades de llum i anomalies en el subministr­ament d’aigua

- RICARDO MIR DE FRANCIA

jectes de reforma anteriors, no posa tant el focus en el reforç de la seguretat a la frontera, tot i que inclou propostes per reforçar la tecnologia per combatre traficants de narcòtics i de persones o més fons per als tribunals d’immigració.

Dificultat­s des del principi

Les ajustades majories demòcrates creen unes perspectiv­es complicade­s per a l’aprovació de la proposta de llei. A la Cambra baixa hi ha congressis­tes del partit de Biden que li posen peròs i avisen d’efectes electorals «catastròfi­cs», sobretot en districtes fronterers com els de Texas, on Trump va aconseguir millors resultats entre hispans dels que s’esperaven. I al Senat, on farien falta 10 vots republican­s, també el consens és esquiu fins i tot entre els 50 demòcrates.

Hi ha la possibilit­at que s’intenti aprovar la llei, o almenys parts d’aquesta, en un procés de reconcilia­ció pressupost­ària que només requereix majoria simple, una idea que defensen els activistes proimmigra­ció. Biden està disposat a discutir la divisió en propostes legislativ­es parcials i aquest vot sense republican­s.

Per al president era important posar el projecte sobre la taula amb força i simbolisme. Els encarregat­s de la presentaci­ó van ser el senador Bob Menéndez i la congressis­ta Linda Sánchez, fills d’immigrants. «És un imperatiu econòmic i moral», va dir Menéndez, fill de cubans, que va integrar el Grup de Vuit, que va intentar l’última reforma el 2013, que va aprovar el Senat però els republican­s que controlave­n aleshores la Cambra baixa van frenar. «Aquesta vegada pot i ha de ser diferent», va dir la representa­nt california­na, de pares mexicans.

nEl governador va mentir sobre les causes de les apagades. Un dels seus senadors va posar rumb a Cancún mentre els seus constituen­ts es congelaven sense electricit­at ni calefacció a casa. I un alcalde va haver de dimitir després de dir als seus conciutada­ns que deixessin de queixarse perquè «ningú els deu res» i «només els forts sobreviura­n» a la tempesta. Aquestes són algunes de les ramificaci­ons polítiques que està deixant el vòrtex polar a Texas, la zona zero de les calamitose­s fallades del sistema elèctric que han deixat milions de nord-americans abandonats a la seva sort enmig de la pitjor tempesta de fred de les últimes dècades. Una situació que s’ha agreujat per les pertorbaci­ons en el subministr­ament d’aigua i l’arribada d’un nou front fred.

Aquest nou front fred es dirigeix cap a la costa est, però entremig està deixant més neu, pluja gelada i temperatur­es sota zero al sud-oest del país, una regió molt poc acostumada a lidiar amb els rigors de l’hivern. La situació a Texas ha millorat lleugerame­nt, després de diversos dies d’apagades constants, que han obligat la població a buscar solucions creatives per escalfar-se. Des de tancar-se al cotxe amb la calefacció posada, fins a fer fogueres i barbacoes dins de casa, un recurs molt perillós que ha disparat els ingressos

Els encarregat­s de la presentaci­ó van ser un senador i una congressis­ta fills d’immigrants

hospitalar­is per intoxicaci­ó de monòxid de carboni.

A prop de mig milió de persones seguien ahir sense electricit­at a l’estat, força menys que els tres milions de dimarts, tot i que molts s’estan enfrontant a problemes addicional­s, com ara la inundació parcial de casa seva a mesura que es trenquen les canonades congelades.

«Totes les fonts d’energia de l’estat de Texas s’han vist afectades», va reconèixer el seu governador, el republicà Greg Abbott, negacionis­ta del canvi climàtic. Abbott és a la diana de tots des que culpés aquesta setmana les energies renovables de les apagades. «No té raó», li va contestar públicamen­t Bill Gates, cofundador de Microsoft. «La principal font d’energia a Texas no és el vent sinó les elèctrique­s de gas natural, que no estaven preparades per a aquestes temperatur­es extremadam­ent fredes», va afegir el magnat.

De vacances a Cancún

Pitjor ha sigut el cop polític per al senador republicà Ted Cruz, que va marxar dimecres cap a Cancún de vacances amb la seva família. «Endevinin quin senador per Texas va volar a Cancún mentre el seu estat es congela fins a la mort i ha de bullir l’aigua», va replicar la legislador­a estatal demòcrata, Gene Wu. L’escàndol s’ha conegut només quatre dies després que Cruz demanés als seus constituen­ts que es quedessin a casa per passar la tempesta i uns mesos després que digués «hipòcrita» a l’alcalde demòcrata d’Austin per anar-se’n de vacances a Mèxic enmig de la pandèmia de coronaviru­s.

I, entremig, continua augmentant la xifra de morts a tot el país. Ja són 38, segons The New York Times, encara que tot apunta que augmentara­n quan amaini la tempesta. «Esperem que quan comenci el desglaç i la gent pugui posar-se en contacte amb els seus, vagi apareixent gent que no ha pogut sobreviure», va afirmar l’oficina del xèrif del comtat que engloba la ciutat de Houston.

n

 ?? Kevin Dietsch / EFE Matthew Busch / AFP ?? Operaris netegen la neu i el gel a l’accés a un ahir. edifici a Washington,
Kevin Dietsch / EFE Matthew Busch / AFP Operaris netegen la neu i el gel a l’accés a un ahir. edifici a Washington,
 ??  ?? l’arrossegue­n mentre els seus amics
Un home beu una cervesa
Texas. coberta de neu a Waco, amb el camió en una carretera
l’arrossegue­n mentre els seus amics Un home beu una cervesa Texas. coberta de neu a Waco, amb el camió en una carretera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain