El Periódico - Català

JxCat es planteja exigir a ERC acotar la fase de diàleg

> El partit nomena un equip negociador format pels més fidels a Puigdemont

- FIDEL MASREAL

Junts per Catalunya segueix vetllant armes. Entre les hipòtesis de treball de la seva estratègia negociador­a amb ERC, quan comencin els contactes formals amb els republican­s, sobresurt una idea expressada per destacadís­sims dirigents del partit de l’expresiden­t Carles Puigdemont: posar Esquerra com a condició per negociar amb l’Estat que el diàleg s’acoti en el temps. Un temps rere el qual, en absència de resultats, el Govern hauria d’emprendre el camí de la unilateral­itat.

Junts afirma que no té cap inconvenie­nt a explorar les opcions d’una sortida dialogada al conflicte amb l’Estat. «No hem deixat mai d’estar oberts al diàleg», afirmen. D’aquesta manera, és possible trobar un punt en comú amb l’estratègia d’ERC, que prioritza aquesta via: reprendre la taula de diàleg amb el Govern –Junts hauria de decidir si manté com a condició que s’inclogui la figura del mediador i es reconegui el dret d’autodeterm­inació de Catalunya– iniciada en l’anterior legislatur­a i que només va fer una reunió a la Moncloa.

Xoc a mitjà termini

Però Junts ha desplegat també en el seu programa una agenda a favor de la secessió unilateral, amb diverses mesures com ara tornar a donar validesa a les declaracio­ns de sobirania que ha portat a terme el Parlament en els últims anys, la possibilit­at de mesures de «resistènci­a i desobedièn­cia institucio­nal» i preparar la «transició» cap a la república catalana. L’objectiu de tot això seria, una vegada que la ciutadania, les institucio­ns i el Consell per la República estiguin preparats, «procedir a activar la DUI». I a més, mobilitzar el país per a la seva defensa pacífica i democràtic­a.

Doncs bé, el pla passaria per acotar a un període de temps aquesta primera etapa de diàleg en què Junts actuaria lleialment, però exigir a ERC que –com que els republican­s tampoc descarten la unilateral­itat i que la CUP la reclama– es vagi preparant la via no acordada.

L’equip encarregat de polir aquesta estratègia i negociar amb Esquerra estarà compost per figures fidels a Puigdemont: el secretari general de Junts, Jordi Sànchez; els vicepresid­ents Josep Rius i Elsa Artadi; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i el diputat al Parlament Francesc de Dalmases.

 ?? Andreu Dalmau / EFE ?? La candidata de la CUP a la presidènci­a de la Generalita­t, Dolors Sabater, durant un acte de campanya.
Andreu Dalmau / EFE La candidata de la CUP a la presidènci­a de la Generalita­t, Dolors Sabater, durant un acte de campanya.
 ?? Quique García / EFE ?? La cap de llista de JxCat a la presidènci­a de la Generalita­t, Laura Borràs.
Quique García / EFE La cap de llista de JxCat a la presidènci­a de la Generalita­t, Laura Borràs.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain