El Periódico - Català

La campanya catalana i la confessió de Bárcenas enfonsen el PP, segons el CIS

> Els populars cauen dos punts en un mes, fins a situar-se en el 18,8% en intenció de vot, i els socialiste­s segueixen al capdavant amb un 30,7%

- JUAN RUIZ SIERRA

El sondeig reflecteix la recuperaci­ó de Podem, després dels seus xocs amb el seu soci del PSOE, i de Vox

BARÒMETRE DEL CIS

La campanya electoral del 14-F va col·locar el PSC com a primer partit de Catalunya, va deixar Podem com estava, va catapultar Vox i va enfonsar Cs i el PP. A tot Espanya, mentrestan­t, els populars també han vist enfonsar-se les seves opcions, mentre que el PSOE manté la seva estimació de vot.

L’últim baròmetre del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), publicat ahir, situa el recolzamen­t als socialiste­s en un 30,7%, el mateix percentatg­e que fa un mes, i deixa el partit de Pablo Casado, després de la confessió de l’extresorer Luis Bárcenas, en un 18,8%, gairebé dos punts per sota que el gener passat, quan va obtenir un suport del 20,5%. La diferència entre les dues principals formacions és ara de 12 punts, cinc més que en les eleccions de novembre del 2019.

Al darrere, Vox millora les seves expectativ­es, ara amb un 13,6% en estimació de vot. Unides Podem es recupera, amb un 11,2%. I Cs es queda igual que fa un mes: 9,3%. Entre els partits catalans, ERC continua al capdavant amb un 3,5%, a molta distància de JxCat (1,3%) i la CUP (0,9%).

Tensions al Govern

Les 4.000 entreviste­s de l’enquesta es van portar a terme entre el 3 i l’11 de febrer, durant la campanya catalana i en ple xoc entre el PSOE i Podem, unes tensions al si de la coalició que els últims dies, lluny de dissipar-se, han anat a més. Els socis es van enfrontar aquells dies per la llei trans i les paraules de Pablo Iglesias qüestionan­t la «plena normalitat democràtic­a» d’Espanya i equiparant Carles Puigdemont amb els exiliats republican­s. L’estudi mostra que aquestes disputes no afecten l’electorat socialista i poden ajudar a mobilitzar el dels morats.

En el seu últim sondeig, difós a finals de gener, el CIS reflectia un enfortimen­t dels dos principals partits, PSOE i PP, que obtenien una intenció de vot del 30,7% i el 20,5%, respectiva­ment. La formació que lidera Casado, ara molt tocat per la seva patacada en els comicis catalans i els casos de corrupció d’èpoques passades, pujava a costa de Vox i Cs, que perdien més d’un punt, i obtenien un 13% i un 9,3% de suport. Podem només perdia una dècima respecte a l’anterior baròmetre, però el 10,7% d’estimació que reflectia el CIS suposava la seva pitjor marca des de les generals de novembre del 2019, quan va aconseguir el 12,85% dels vots.

El treball del CIS, com sempre, pregunta per la valoració dels principals líders. Pedro Sánchez manté el primer lloc (4,3), seguit d’Inés Arrimadas (3,4), Casado (3,2), Iglesias (3,1) i Santiago Abascal (2,5).

Quant als principals problemes dels espanyols, hi ha una important novetat. La crisi econòmica que ha implicat la pandèmia és ja la primera preocupaci­ó ciutadana (45%), i desplaça per poc al segon lloc el coronaviru­s (43,7%), mentre l’atur es manté en tercer tercer lloc (27,9%). El percentatg­e d’enquestats que veuen «malament» o «molt malament» la conjuntura econòmica està en el 90%.

n

 ?? David Castro ?? Pablo Casado i la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, dimecres als seus escons.
David Castro Pablo Casado i la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, dimecres als seus escons.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain