El Periódico - Català

L’hostaleria i el comerç exigeixen 12.500 milions

> Associacio­ns dels dos sectors creen una organitzac­ió per pressionar l’Administra­ció

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Comerç i hostaleria van presentar ahir l’Aliança de Comerç i Hostaleria d’Espanya, plataforma creada per agrupar associacio­ns dels dos sectors per exigir a l’Administra­ció ajudes directes i altres mesures de suport davant l’impacte dels tancaments i la caiguda d’activitat per la pandèmia de la Covid. Carlos Moreno, representa­nt de la Confederac­ió Espanyola de Comerç, i Paula Nevado, de la d’Hostaleria, ambdós portaveus de l’Aliança, van reclamar 12.500 milions en ajudes directes urgents per a les empreses dels dos sectors com una via per evitar una allau de tancaments empresaria­ls i milers d’acomiadame­nts.

L’Aliança calcula que l’hostaleria requereix 8.500 milions i el comerç 4.000 en forma d’abonament directe al compte de les empreses. L’impacte de la crisi s’ha traduït ja en una pèrdua de 82.000 milions d’euros en ingressos i mig milió de llocs de treball destruïts, segons l’Aliança. Uns 148.000 negocis ja han tancat. El sector comercial estudia presentar demandes contra l’Administra­ció per les mesures de tancament acordades, com ja han fet diverses associacio­ns de l’hostaleria, al considerar que no estan justificad­es pels índexs de contagi donats a conèixer.

En aquesta aliança són presents l’Associació Empresaria­l del Comerç Tèxtil i Complement­s (Acotex), Amicca, l’Associació Nacional de Centrals de Compra i Serveis (Anceco), la Confederac­ió Espanyola de Comerç (CEC), Comertia, Eurelia i la Federació Espanyola de Comerciant­s d’Electrodom­èstics (FECE), a més d’Hostaleria d’Espanya i de Marques de Restauraci­ó, que represente­n bars i restaurant­s.

Per recolzar dos sectors que suposen el 19,2% del PIB, 730.000 empreses i 4,9 milions de llocs de treball, aquesta aliança reclama l’establimen­t d’una taula de negociació amb l’Administra­ció per definir un pla d’ajudes en quatre línies bàsiques en matèria financera, laboral, lloguers i fiscals.

Prolongaci­ó dels ertos

En matèria financera reclamen l’increment del període de carència en la devolució dels crèdits en 12 mesos i ajudes directes «proporcion­als a la pèrdua d’ingressos». Com a mesura de suport en matèria laboral, els dos sectors reclamen que els ertos es prolonguin fins al 2022 com una via per evitar acomiadame­nts.

Pel que fa als lloguers, demanen que s’ampliï el període de protecció jurídica per evitar desnonamen­ts. Des d’un punt de vista fiscal, l’aliança planteja la necessitat de reduir de manera temporal l’IVA i aplicar exempcions en l’impost d’activitats econòmique­s, de l’IBI i taxes locals.

Comerç i hoteleria consideren que «si no es prenen mesures, es pot produir un efecte de bola de neu amb més atur» en el marc d’una «situació dramàtica». Per al president de l’associació Comertia, David Sánchez, les empreses s’enfronten a la dificultat de planificar l’exercici davant les incerteses financeres. «Crear empreses noves serà més car que ajudar a la supervivèn­cia de les existents», va opinar.

 ?? Marta Pérez / Efe ?? Una terrassa tancada al centre de Barcelona.
Marta Pérez / Efe Una terrassa tancada al centre de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain