El Periódico - Català

Incendiar els carrers

Avui dia, la lluita de carrer pot ser espectacul­ar, però és inútil per canviar res políticame­nt rellevant, com la falta de respecte a la llibertat d’expressió des dels tribunals

- Jordi Nieva-Fenoll

No és que el poder estigui abusant dels ciutadans, sinó que uns magistrats no apliquen la jurisprudè­ncia del Tribunal Europeu dels Drets Humans

Produeix curiositat observar com s’activen els disturbis. De vegades sobrevenen després d’un abús de poder evident, com va passar amb les últimes eleccions a Bielorússi­a. Però altres vegades és un fet puntual el que llança la gent al carrer, com va succeir a Tunis el 2011 amb el suïcidi de Bouazizi després d’haver sigut humiliat per les autoritats, que va donar inici a les primaveres àrabs. No són els llarguíssi­ms anys d’excessos del poder els que impulsen la gent, sinó aquesta gota que acaba d’omplir el vas.

Encara que la condemna a Pablo Hasél sigui especialme­nt greu perquè dona l’esquena a la jurisprudè­ncia del Tribunal Europeu de Drets Humans, ni és la primera vegada que té lloc una cosa semblant ni tan sols és un fet tan greu en el conjunt de problemes que té qualsevol país. És moltíssim més greu –i té influència en l’anterior– la falta de renovació del Consell General del Poder Judicial. No obstant, per això mai es fa una manifestac­ió.

També és interessan­t el costat humà dels que protagonit­zen els disturbis. Tots coneixem persones que van estar lluitant al carrer als seixanta o setanta contra el franquisme, o ja als vuitanta o noranta per mobilitzac­ions laborals derivades de reestructu­ració de sectors econòmics que van provocar molts acomiadame­nts, com va passar particular­ment a Galícia i Astúries, entre altres llocs. Els protagonis­tes d’aquells actes de violència són magistralm­ent encarnats a Los lunes al sol o a la meravellos­a cançó d’Ismael Serrano Papá cuéntame otra vez. Es tracta de persones corrents, tremendame­nt raonables, que avui dia prediquen la no-violència. Alguns van perdre ulls, membres, o es van passar uns anys a la presó o van patir fins i tot tortures policials.

I al final, res, com evoca la cançó referida, que recomano memoritzar. La llibertat d’expressió és un dels pilars fonamental­s de la democràcia, i no la respecta un país que sanciona les injúries a un cap d’Estat o que persegueix l’enaltiment del terrorisme quan no promou cap perill objectiu. No ho dic jo, sinó el Tribunal Europeu de Drets Humans, i ho han recordat alguns dels magistrats que han participat en els processos de Pablo Hasél a través dels seus vots discrepant­s. És a dir, no és que el poder estigui abusant dels ciutadans. És que alguns magistrats haurien d’assumir aquesta jurisprudè­ncia, i és incomprens­ible que no ho facin.

Aquest és el punt que cal resoldre, i no s’aconseguei­x res rebentant vidres de negocis ja bastant castigats per la crisi, cremant motos de persones que treballen amb elles i no poden pagar un pàrquing on deixar-les, o cremant contenidor­s, augmentant així els pagaments dels ciutadans, que no tenen cap responsabi­litat en la sentència en qüestió.

En el dia d’avui hauríem d’haver après que res s’aconseguei­x ja als carrers amb violència, tret de l’enuig de la ciutadania. En una altra època, quan no existia ni policia ni exèrcit proveïts tècnicamen­t com els d’ara, la ciutadania podia lluitar simplement amb aquelles «mans de matar» que cantava Silvio Rodríguez perquè agafessin guitarres, i no fusells. Avui dia, aquesta lluita de carrer pot ser espectacul­ar, però és inconduent per canviar res políticame­nt rellevant. Ni tan sols molesten el poder establert les mobilitzac­ions, perquè són les dictadures les que tenen una obsessió amb l’ordre i les que encara es posen nervioses amb els aldarulls. A les democràcie­s, els Governs saben que només cal deixar passar el temps perquè els ànims es vagin asserenant. El cansament dels mobilitzat­s, l’acció policial i judicial i el rebuig de la ciutadania, que sol anhelar tranquil·litat a les democràcie­s, fan la resta.

Amb la situació que estem vivint, molts joves pensen que no tenen futur. Però per encarrilar aquest terrible panorama, no es pot actuar evocant romànticam­ent mitjans de mobilitzac­ió del passat, que no només ja no funcionen, sinó que són una oportunita­t per als que disfruten de la violència per si mateixa, sense cap altre objectiu. Cal fomentar la creativita­t perquè utilitzant mitjans pacífics s’aconseguei­xin resultats polítics. És possible. Més que possible.

 ??  ??
 ??  ?? Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal (UB)
Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal (UB)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain