El Periódico - Català

Un pas enrere en la bretxa salarial

-

A Espanya, la llei prohibeix que una dona cobri menys que un home per treballar el mateix. No obstant, és un fet incontesta­ble –ho diuen les estadístiq­ues– que el conjunt de dones cobren menys que el conjunt d’homes. La desigualta­t laboral no figura al contracte per si mateix, sinó que es filtren en múltiples formes (precarieta­t, temporalit­at, menys formació, dificultat per a la conciliaci­ó, etcètera) que fa que, al final, les dones a la feina guanyin menys diners que els homes. Aquesta bretxa salarial, malgrat els múltiples esforços (com la llei d’igualtat), no només es manté, sinó que la crisi per la pandèmia l’ha agreujat, esborrant els escassos avenços aconseguit­s en els anteriors anys de recuperaci­ó. Un recent estudi del sindicat CSIF calcula que tornem a estar en nivells del 2013, set anys de retrocés, amb una diferència de més del 23% entre les retribucio­ns d’homes i dones.

Totes les crisis ataquen abans els més vulnerable­s i aquesta vegada no seria una excepció. Amb l’afegit que, en aquest cas, el gruix de les restriccio­ns per frenar el coronaviru­s ha afectat de manera directa sectors com l’hostaleria, la restauraci­ó i el comerç, molt feminitzat­s. La primera onada de la pandèmia també va obrir els ulls a la societat de les dures condicions de treball que suporten els sanitaris, molt especialme­nt la infermeria, que també té molta presència de dones entre les seves files. Paradoxalm­ent, moltes de les activitats que es considerav­en essencials per continuar funcionant durant el confinamen­t eren també les més precàries.

Però, sense necessitat de fixar-se en la part baixa de la llista, la bretxa salarial també es reprodueix en tots els escalafons. Els plusos, que poden representa­r entre un terç i un quart dels ingressos totals d’un empleat, són una de les grans trampes de la desigualta­t. Les treballado­res arriben a cobrar un 25% menys d’aquests complement­s al salari base que els treballado­rs. I encara hi ha més: el fet que les reduccions de jornada i el treball a temps parcial (en definitiva, menys ingressos) siguin una mica més propis de les dones encara té molt a veure, majoritàri­ament, amb l’atenció de la llar i de la família. Hi ha pocs dubtes sobre el compromís de l’actual Govern per combatre la desigualta­t, en tots els àmbits. Els avenços en la conciliaci­ó són un pas molt important per aconseguir-ho. Ara cal fer un pas més i aprofitar la reorientac­ió econòmica que ha d’acompanyar el final de la pandèmia per, amb la implicació dels agents socials i prenent com a exemple les economies més avançades, establir les bases d’un model laboral que suposi la igualtat efectiva, no només sobre la llei.

La pandèmia ha afectat de manera directa sectors molt feminitzat­s i ha ampliat la desigualta­t entre homes i dones

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain